Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İRANLILAR TÜRKİYEDE OTO ÜRETECEK

İRANLILAR TÜRKİYEDE OTO ÜRETECEK

İRANLILAR TÜRKİYEDE OTO ÜRETECEK19.01.2010

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İranlılar’ın Samand markası için Türkiye’de bir fabrika kurup dünya pazarlarına açılmak istediklerini söyledi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin (ASKON) düzenlediği toplantıda konuşan Nihat Ergün, yeni otomobil firmalarının Türkiye’de yatırım peşinde olduğunu belirtti.

Peugeot ve Çinli de

Ergün, “Peugeot, Çinliler ve İranlılar bir çalışma yapıyorlar. İranlıların ki ortak otomobil projesi yapmak değil. İranlılar kendi Samand markasını Türkiye’de bir fabrika kurup burada üretmek ve dünya pazarlarına açılmak istiyorlar” dedi.
Bu yatırımın Türkiye-İran hükümetler düzeyindeki bir ortaklık olarak algılanmaması gerektiğini kaydeden Ergün, “Bu İran’la ortak bir otomobil yapalım, yeni bir marka beraber ortaya koyalım’ çalışması değil. İran otomobil  firmalarından birisinin, Türkiye’de yatırım yapma çalışmasıdır. Onun ötesinde bir  nokta değildir” diye konuştu.

Bakan’dan Clio 4 yorumu: Hükümetler baskı yapmasın

Fransa’nın Clio 4’ün üretiminin Türkiye’ye kaydırılmasına ilişkin verdiği tepkiyi de değerlendiren Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün şu yorumu yaptı: “Hükümetler firmalara bu tür baskılar yapmamalıdırlar. Bu hem Gümrük Birliği anlaşmalarına hem de Avrupa Birliği kurucu anlaşmalarına aykırı bir şey, doğru bir şey değil. Ama gelinen nokta farklı oldu. Clio 4 Türkiye’de üretilecek fakat Fransa’daki fabrikadaki üretim de durmayacak. Alınan kararın bu olduğunu görüyoruz. Bir denge oluşturulmuş. Oradaki fabrikanın kapatılmamasıyla ilgili bir karara varılmış  olduğunu görüyoruz.”

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr