Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / SURİYE İLE İHRACAT HEDEFİ 5 MİLYAR $

SURİYE İLE İHRACAT HEDEFİ 5 MİLYAR $

SURİYE İLE İHRACAT HEDEFİ 5 MİLYAR $28.12.2009

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Suriye'yi 20 milyon nüfuslu bir pazar değil, 320 milyonluk Ortaoğu pazarına giriş kapısı olarak görüyoruz" dedi. Erdoğan dün Suriye'nin başkenti Şam'da Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'na katıldı. İki ülke arasında anlaşma sağlanan 50'yi aşkın mutabakat metniyle büyük bir tabloya imza konulduğunu dile getiren Erdoğan, iki ülke arasında mayınlı arazinin de temizlenmeye başlandığını, Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanması ve vizelerin kaldırılmasıyla da ülkeler arasındaki serbest dolaşımın mümkün hale geldiğini söyledi. Suriye Başbakanı Naci Itri ise, mevcut ilişkileri geniş bir zemin üzerinde çeşitlendirmek istediklerini vurgulayarak, "Siyasi iradeyle ortaya çıkan bu konsey ile yapıcı işler ortaya koyduk. Sanayi, tarım, turizm, enerji, enformasyon ve yatırım konusunda birçok anlaşma imzalandı" diye konuştu. Itri, Türk işadamlarının Suriye'de çeşitli sorunlar yaşadığına dair kendisine bilgi verildiğini ifade ederek, bu sorunların çözümü için ortak komisyonlar oluşturulabileceğini söyledi.

Erdoğan da, 2008 yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2 milyar dolara dayandığını belirterek, "Biz bunu yeterli bulmuyoruz üç-dört yıl içerisinde Türkiye- Suriye dış ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmamız lazım" diye konuştu. Türk bankalarının Suriye'de şube açabileceğini kaydeden Erdoğan, bu sayede de iki ülke arasındaki ticaretin önemli bir ivme kazanacağını söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin, Laskiye Havaalanı'nın yapımı ve özelleştirmeler gibi konularda Suriye'ye katkı sağlayabileceğini vurguladı. "Suriye'nin doğalgaz sorununu çözüyoruz" diyen Erdoğan, Asi ve Dicle projelerinin bitmesiyle su sorununun da tamamen bitmiş olacağını ifade etti.
Türkiye'den 200'ü aşkın iş adamıyla birlikte Suriye'ye gittiklerini, iş konseyi toplantısına bir o kadar da Suriyeli iş adamının katıldığını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Şimdi biz geleceğin Ortadoğu'daki aksiyoner bir yapısını inşa edeceğiz. Bu Ortadoğu barışının alt yapısını, zeminini de bu güçlendirecektir" dedi.

 
Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr