Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / KRİZE İNAT YOL YAPMAYA DEVAM

KRİZE İNAT YOL YAPMAYA DEVAM

KRİZE İNAT YOL YAPMAYA DEVAM28.12.2009

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Krize inat, yol yapmaya devam ediyoruz. Krizde durmadık, yola devam dedik ve bundan sonra devam edeceğiz'' dedi.

Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2010 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Ulaşım Ana Stratejisi Planı ile ulaşımda gelecek 10 yılın planlamasını yaptıklarını söyledi.

2002'ye kadar 6 bin 101 kilometrelik bölünmüş yol yapılmışken, 7 yılda 11 bin 337 kilometrelik yol yaparak, toplamda 17 bin 438 kilometrelik duble yola ulaştıklarını belirten Yıldırım, ''2012 hedefimiz, 22 bin 500 kilometre bölünmüş yol yapmak. 2023 yılında ise 64 bin kilometre olan yolların yarısı bölünmüş hale gelecek'' dedi.

Bakan Yıldırım, 2003'te 6 il bölünmüş yollarla birbirine bağlıyken, bugün bu sayının 63 ile çıktığını ifade ederek, hedeflerinin 81 ilin de birbirine bölünmüş yollarla bağlanması olduğunu bildirdi. Yıldırım, ''Yolları bölüyoruz, hayatları birleştiriyoruz'' dedi.

''Aşık Veysel sağ olsaydı, 'uzun ince bir yoldayım' dizesini, 'uzun duble bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece' diye söylerdi'' diyen Yıldırım, muhalefetin duble yolları eleştirdiğini hatırlattı. Yıldırım, ''Keşke yapsaydınız da siz de böyle yapsaydınız'' dedi. Bakan Yıldırım, bölünmüş yolu su böreği yapımına benzeterek, ''Bölünmüş yolları su böreği gibi yapıyoruz, kat kat, 40 kat, tabaka tabaka, işleye işleye yapıyoruz'' ifadesini kullandı.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, kendisine laf atan MHP'li milletvekillerine, ''Siz küçümseyebilirsiniz ama sizin genel başkanınız teşekkür etti'' dedi. Yıldırım, bölünmüş yolların sadece hayat kurtarmadığını, ekonomiye de hayat verdiğini söyledi.

-''İŞ YAPMASINI BİLİRİZ AMA LAF YAPMASINI HİÇ BİLMEYİZ''-

Yıldırım, MHP'li milletvekillerinin, ''Duble yolları yapan eski iktidarlara da teşekkür edin'' sözleri üzerine, ''Biz teşekkür etmesini de yol yapmasını da iş yapmasını da biliriz ama laf yapmasını hiç bilmeyiz'' dedi.

Bir kilometre bölünmüş yolun, zaman ve yakıt tasarrufu açısından ekonomiye katkısının 400 bin lira olduğunu ifade eden Yıldırım, 17 bin 500 kilometre için bunun hesabının yapılması durumunda, ekonomiye 7 milyar liralık bir katkının olduğunu bildirdi. Bölünmüş yollara 33 milyar lira harcadıklarını kaydeden Yıldırım, ''Daha şimdiden 7 milyar lirası geri geldi'' diye konuştu.

Bakan Yıldırım, ülkede motorlu araç sayısında yüzde 77 artış varken, kazalarda ölen insan sayısında azalma meydana geldiğini söyledi. Şoförlerden kaynaklanan kazalarda artış olmasına rağmen, yollardan kaynaklanan kazalarda azalma olduğuna işaret eden Yıldırım, ''Yolların kralı olmaz, kuralı olur'' dedi.

Havacılık sektöründe yapılanları da anlatan Binali Yıldırım, Ankara Esenboğa Havalimanını Avrupa'nın en iyi havaalanlarından birisi haline getirdiklerini söyledi. Yıldırım, iktidarlarından önce ve sonra yapımına başlanan, bitirilen yolları anlattı.

11 yılda yüzde 50'si yapılan Bolu Tünelini iktidarlarında tamamladıklarını, yüzde 42'si tamamlanan Ankara-Samsun yolunu bitirdiklerini ifade eden Yıldırım, Ankara-İzmir yolunu da açtıklarını bildirdi.

-''KRİZE İNAT, YOL YAPMAYA DEVAM''-

''Edirne'den Doğubeyazıt'a kadar gidin, her 5 kilometrede bir karayolu şantiyesi göreceksiniz'' ifadesini kullanan Yıldırım, ''Krize inat, yol yapmaya devam ediyoruz. Krizde durmadık, yola devam dedik ve bundan sonra devam edeceğiz'' dedi.

Binali Yıldırım, muhalefet sıralarından laf atılması üzerine, ''86 yılın ihtiyaçlarının hepsini benden istiyorlar, sağolun varolun hepsini yapacağım. Siz yeter ki bunları takdir edin, arada sırada da 'iyi olmuş' deyin'' diye konuştu.

Binali Yıldırım, konuşması sırasında sesi kısılınca, ''Sesime inat, hizmetlere, çalışmalara devam edeceğiz. Hiç kimse bizim sesimizi kısamaz. Bizim sesimizi açan da gürleştiren millettir, sesimizi kısacak olan da yine millettir'' dedi.

Yıldırım, 2003'te 8,5 milyon insan uçakla uçarken, bugün 36 milyon insanın uçakla uçtuğunu belirterek, dünyada havacılığın her yıl yüzde 5, Türkiye'de ise yüzde 53,5 büyüdüğünü söyledi.

''Milli bayrak taşıyıcımız'' dediği THY'nin, Avrupa'daki pazar payını yüzde 4'ten yüzde 8'e çıkardıklarını ifade eden Yıldırım, ''THY, dünya uçakla seyahat pastasından 10 binde 5 pay alırken, bugün yüzde 1,5 pay alıyor'' dedi.

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr