Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / KARADENİZ LİMANLARINA DEMİRYOLU BAĞLANTISI

KARADENİZ LİMANLARINA DEMİRYOLU BAĞLANTISI

KARADENİZ LİMANLARINA DEMİRYOLU BAĞLANTISI16.12.2009Batı Karadeniz limanları ‘’Adapazarı-Bartın Demiryolu Projesi” ile iç Anadolu’ya bağlanacak. Projenin ilk etabı olan Adapazarı-Karasu arası için ihaleye çıkılacak
AA muhabirinin Ulaştırma Bakanlığı’ndan edindiği bilgilere göre, Batı Karadeniz limanları, "Adapazarı-Bartın Demiryolu Projesi" ile İç Anadolu'ya bağlanacak. Projenin ilk etabı olan Adapazarı-Karasu arası için 2010'da ihaleye çıkılacak.

Adapazarı-Karasu-Akçakoca-Ereğli-Zonguldak-Bartın arasında yapılması planlanan demiryolunun uzunluğu yaklaşık 300 kilometre olacak.

''Adapazarı-Bartın Demiryolu Projesi'' ile Bartın, Zonguldak Filyos, Ereğli ve Karasu limanlarının yanı sıra Türkiye'nin en önemli ağır sanayilerinden Ereğli ve Karabük Demir Çelik fabrikalarının, Adapazarı üzerinden demiryolu ağına bağlantısı sağlanacak.

Ağırlıklı olarak yük taşımacılığı yapılması öngörülen hat, batıdan Ankara-İstanbul demiryolu hattına, doğudan ise Zonguldak-Çankırı-Kayseri demiryolu hattına bağlanacak. Böylece, söz konusu limanlardan ve fabrikalardan çıkan yükler, demiryolu ile Türkiye'nin dört bir yanına taşınabilecek.

''Adapazarı-Bartın Demiryolu Projesi''nin hizmete girmesinin ardından, Marmara bölgesindeki limanlardaki yoğunluğun bir kısmının Batı Karadeniz limanlarına kaydırılması da planlanıyor.

İhale 2010'da

Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü, projenin ilk etabı olan Adapazarı-Karasu arasındaki 57 kilometrelik bölümün yapım ihalesi için gerekli olan proje çalışmalarını tamamladı.

Yatırım programında da yer alan Adapazarı-Karasu arasındaki hattın yapımı için gelecek yıl ihaleye çıkılması ve ihale sürecinin tamamlanmasının ardından aynı yıl içinde inşaat çalışmalarına başlanması planlanıyor. Adapazarı-Karasu arasında yapımı planlanan hattın yatırım bedeli 250 milyon dolar olarak belirlendi. Projenin ikinci etabını oluşturan Karasu-Bartın arası için de çalışmalarını sürdüren DLH Genel Müdürlüğü, projenin tamamının 7 yılda tamamlanmasını öngörüyor.

Adapazarı-Karasu arasında yapımı planlanan demiryolu hattı, Adapazarı kent merkezinin güneyinden, Sakarya Nehri'nin yaklaşık 50 metre doğusundan, Bekirpaşa Belediyesi Pirahmetler mevkiinde D-100 karayolunun hemen güneyinden başlayıp, nehre paralel 15 kilometre sürecek. Söz konusu hat, Poyrazlar Gölü yakınlarında viyadükle nehri geçip, batıdan 10 kilometre boyunca nehirle paralel sürdükten sonra, ikinci bir viyadükle nehrin doğusuna geçerek Karasu istasyonuna ulaşacak.
 
Kaynak: LH
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr