Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / TOSYALIDAN DEV LİMAN HAZIRLIĞI

TOSYALIDAN DEV LİMAN HAZIRLIĞI

TOSYALIDAN DEV LİMAN HAZIRLIĞI09.12.2009

Ön izinlerin alındığını belirten Tosyalı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "2010 yılının ortalarında inşaata başlarız" dedi.

İskenderunlu Tosyalı Grubu, yüzde 100 özel sermayeli çelik tesisini tamamladı. Toplam 1 milyar dolarlık yatırımla kurulan tesiste yıllık yassı çelik üretimi 2 milyon ton olacak.

Anadolu sermayesinin amiral gemilerinden İskenderunlu Tosyalı Grubu, Türkiye'nin ilk yüzde 100 özel sermayeli demir-çelik yatırımını tamamladı. Kriz döneminde Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi içinde gerçekleştirilen 1 milyar dolarlık yatırımla doğrudan ve dolaylı toplam 10 bin kişiye istihdam sağlayacak tesis, önceki gün üretime başladı. Yatırımın yüzde 60'tan fazlasını özkaynakları ile gerçekleştirdiklerini söyleyen Tosyalı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Bu yatırımımızla Türkiye'de ilk kez özel sektör sıfırdan bir yassı çelik üretim tesisi kurmuş oldu. Yılda 2 milyon tonluk yassı çelik ithalatına karşılık gelen üretim yapacağız. Bu da ülkemizin cari açığına bugünkü rakamlarla 1 milyar dolarlık katkı demek" dedi.

Yeni tesise ilişkin bilgi vermek üzere bir grup gazeteci ile bir araya gelen Fuat Tosyalı, bugüne kadar kurdukları hiçbir tesisin açılışını duyurmadıklarını ancak son kurdukları fabrikanın Türkiye tarihine, "özel sektör tarafından sıfırdan yapılan ilk yassı çelik yatırımı" olarak geçeceğini söyledi. Geçen yıl nisan ayında başladıkları inşaatın tamamlandığını ve önceki gün itibariyle ticari üretime geçtiklerini kaydeden Tosyalı,

"Söz verdiğimiz gibi krize rağmen tam 20 ayda yatırımımızı tamamladık. Ağustosta ilk sıvı çeliği, önceki gün ise ‘slab' adı verilen Türkiye'nin ilk sıvı yassı çelik kütüğünü ürettik. Son 1 yılda 2 bin yeni istihdam yarattık" dedi.
 
Biz çelik sektörünün süpermarketiyiz

Türkiye'de hem yassı hem yapısal çeliği aynı anda tek çatı altında üreten tek şirket olduklarının altını çizen Tosyalı, "Biz ürün gamı açısından bu işin süpermarketiyiz. Krizlerde birçok ürünü bir arada bulmak ve azar azar almak isteyen müşterinin tek adresi biziz. Bu yüzden krizlerde bizim tercih edilme oranımız çok daha fazla oluyor" şeklinde konuştu.

Tosyalı 2009'un ilk 11 ayı itibariyle üretimlerinde yüzde 40 artış olduğunu dile getirerek 1 milyar dolarlık Osmaniye yatırımı ile de Türkiye'nin en büyük 5 çelik üreticisinden biri haline geldiklerini ifade etti. Yatırımın yüzde 60'tan fazlasını kendi özkaynaklarından karşıladıklarını vurgulayan Tosyalı,  "Resmi açılış törenini bir iki ay içinde yapacağız. Önümüzdeki 3.5 veya 10 yıl çok ciddi rekabet edecek bir tesis yarattık. Sadece tesisteki toz salımı için 20 milyon eurodan fazla yatırım yaptık. AB'nin müsaade ettiği toz salım oranlarını yarı toleransında sağlayabiliyoruz. Tesis dışına en ufak toz çıkmıyor" dedi. Tosyalı, tesiste Türkiye'nin yıllık 8.5 milyon tonluk yassı çelik ithalatının dörtte birine karşılık gelen 2 milyon tonluk üretim yapacaklarını kaydetti.
 
Doğu Akdeniz'in en büyük limanını kuracağız

Tesiste dünyada talep edilen her normda çelik spiral boru üretimi yapacaklarını anlatan Tosyalı, "Osmaniye yatırımlarının tamamlanmasıyla birlikte Tosyalı Grubu hammaddeden son ürün olan boru profil üretimine kadar tüm ürünleri aynı çatı altında üretebilen Türkiye'deki ilk, dünyadaki sayılı tesislerden biri oldu" dedi.

Tosyalı, şu an sıfır stok ve siparişe çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Çevre ülkelerde birçok yeni iletim hattı projeleri var, Nabucco var. 2009 yılındaki ciromuz 800 milyon dolar. 2010 ciromuzun ise 1.2 milyar dolar olmasını hedefliyoruz. Eğer krizde çelik fiyatları düşmeseydi, bu rakamı 2009'da yakalardık. 70'e yakın ülkeye yılda 300 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Özellikle bu yıl pazarlarımız Irak, İran, Suriye ve Kuzey Afrika'ya kaydı."

Fuat Tosyalı, Osmaniye'deki tesisleri 13 kilometre mesafede bulunan Erzin Burnaz Mevkii'nde bir liman ile gemi bakım-onarım ve tersane kurmayı da planladıklarını belirterek

"Doğu Akdeniz'in en büyük liman yatırımına başlıyoruz. Liman kompleksi projesinin ön izin çalışmaları tamamlandı, proje onay süreçleri devam ediyor. 2010 yılının ortalarında inşaata başlarız" dedi.

Ayrıca Osmaniye tesislerinin yanında 500 bin metrekarelik ek bir alana 2 adet orta ve büyük kesit profil haddehanesi kuracaklarını anlatan Tosyalı, bu sayede ilave 1000 kişilik istihdam yaratacaklarını ve Türkiye'de üretilemeyen büyük kesitli profillerin ithalatını da ortadan kaldıracaklarını vurguladı.

RAKAMLARLA ÇELİK TESİSİ

* Tesisin inşasında ortalama 2500 adam/gün 24 saat çalıştı.

* 4500 konteyner ve 4 gemi, inşaata makine ve teçhizat taşıdı.

* İnşaat sahasında aynı gün içinde 100 vinç birlikte çalıştı.

* Tesisin yapımında 14 bin kilometre kablo kullanıldı.

* Toplam kapalı alanı 170 bin metrekare.

* Tesiste yıllık yassı çelik üretimi 2 milyon ton olacak.

* Doğrudan ve dolaylı 10 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Kaynak: Aram Ekin DURAN - REFERANS

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr