Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / REKABET İÇİN DESTEK ŞART

REKABET İÇİN DESTEK ŞART

REKABET İÇİN DESTEK ŞART02.12.2009

Krize rağmen kendi gücüyle ayakta kalmaya çalışan Türk denizcilik sektörü, dünya piyasasında rekabet edebilmek için umutsuzca devlet yardımı bekliyor.

Geçtiğimiz hafta dördüncüsü düzenlenen “Türk Denizcilik ve Gemi Finansmanı Konferansı”nda Türk denizcilik sektörünün geleceği ile ilgili bir konuşma yapan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, “Diğer ülkelerde de devlet denizcilik sektörünü desteklemeseydi, bugün Türkiye çok daha iyi bir yerde olurdu.  Ama Çin, Kore,  Almanya gibi ülkeler devletten yardım aldığı için, onların gerisinde kalıyoruz” diyerek devlet desteği olmadan bu ülkelerle rekabet edilemeyeceğini dile getirdi.
 “Tersanelerin kapanmasını mı bekliyorlar?”
Aylardır devlet yardımı alabilmek için her fırsatta seslerini duyurmalarına rağmen henüz sektör olarak hiçbir yardım alamadıklarını ifade eden Kalkavan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Türk denizcilik sektörü ekonomik krizden büyük bir darbe almasına rağmen yine de kendi çabasıyla ayakta duruyor. Gemi inşada siparişler iki yıl öncesine göre % 70’lik bir düşüş göstermesine rağmen tersaneler faaliyetlerine devam ediyor. Bu kötü koşullara rağmen tersaneler işçilerinin çoğunu hala çalıştırıyor. Bu yine de büyük başarıdır. Hükümet destek verse çok daha iyi şeyler yapabileceğiz ve piyasada rekabet edebilecek duruma geleceğiz. Ama maalesef devlet bu konuda tek bir adım bile atmıyor. Devlet yardım için daha neyi bekliyor? Tersanelerin kapanmasını mı?”
“Kriz ikinci bir dip daha yapacak”
Toplantı da ekonomik değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Oral Erdoğan, dünyada krizin ikinci bir dip yapma olasılığının tartışıldığını belirterek, “Tahminler ekonomik çizelgenin “W” şeklinde olacağı yönünde. Hızlı bir yükselişin ardından dibe vuran ekonominin, bir kez daha dip yapması bekleniyor” dedi.
18-19 Kasım tarihinde İstanbul Point Hotel’de çok sayıda katılımcıyla gerçekleştirilen konferansta, Arkas Holding Başkanı Lucien Arkas, Deniz Denizcilik Grubu Başkanı Suay Umut, Geden Line Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Tuğrul Tokgöz, Gemak Tersanesi CEO'su Birol Üner, Beşiktaş Denizcilik Grubu Genel Müdürü Yavuz Kalkavan, Yılport Konteyner Terminali Başkanı ve CEO'su Robert Yüksel Yıldırım’ın yanında çok sayıda yabancı temsilci de konuşmalarıyla yer aldı.

 
Kaynak: Perşembe Rotası