Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / KARGOCULAR ZAM YAPACAK

KARGOCULAR ZAM YAPACAK

KARGOCULAR ZAM YAPACAK24.11.2009

Kargo şirketleri, resesyon sürecinde uğradıkları kayıpları telafi etmek için yılbaşı ve Noel dönemini fırsat olarak görüyor.

Kargo şirketleri, resesyon sürecinde uğradıkları kayıpları telafi etmek için yılbaşı ve Noel dönemini fırsat olarak görüyor. Bu dönemde faaliyetleri artan kargo şirketleri fiyatlarına zam yapmayı planlarken, fiyat artışlarının gelecek yıl da süreceği belirtiliyor. FedEx, UPS ve DHL fiyatların yükselteceklerini açıkladılar. Dünyanın en büyük hava taşımacılık şirketi Lufthansa ise ağustos ayında müşterilerine yazdığı bir mektupla dünya çağında fiyatları yüzde 25 artıracağını duyurmuştu. Air France-KLM, fiyatları yüzde 20 artıracağını, British Airways ise fiyatların yükseleceğini belirtti.

Kargo şirketleri, talebin artmasıyla birlikte fiyatları daha rahatlıkla yükseltiyor. DHL'in CEO'su Hermann Ude, normal bir sezon geçirmeyi beklediklerini, rotaya göre değişmek üzere şirketin fiyatlarının en az yüzde 20 artacağını söyledi. Fiyatları 2010'da yülsteceğini açıklayan UPS de kargo hacimlerinde artış olacağını tahmin ediyor. Eylül ayında FedEx, çeyrek dönem kârı yüzde 53 düşmesine karşın Amerika'da fiyatları yüzde 5.9 yükseltmişti. FedEx CEO'su sektörde hızlı bir iyileşme olacağını tahmin ediyor.

Hollandalı konteyner taşımacılığı şirketi Maersk Line, son 60 yıldır ilk kez yıllık zarar açıklamasına karşın Asya ve Ortadoğu rotalarında fiyatları artırdığını duyurdu. Deniz ve havayolu taşımacılık şirketleri ekonomik daralmayla başa çıkabilmek için kapasitelerini azaltmışlardı.

Yükselen kargo fiyatlarının, yılbaşı ve Noel'de artacak satışlardan en yüksek düzeyde yararlanmak için stok artırmak isteyen imalatçı ve perakendeciler için bir darbe olacağına dikkat çekiliyor.


Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr