Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / ÇANDARLI: 33 YILLIK ÖZLEM

ÇANDARLI: 33 YILLIK ÖZLEM

ÇANDARLI: 33 YILLIK ÖZLEM09.11.2009

Kuzey Ege Çandarlı Liman inşası 1976 yılından beri Ulaştırma Bakanlığının gündeminde olan önemli bir proje. Aradan geçen otuz üç yıl sonra gelinen nokta ortada, henüz çakılmış bir çivi bile yok. Liman projesinin bütün evrakları,Türkiye klasiği olan bürokrasi canavarının kolları arasında yıllardır resmi kurumlar arasında gidip gelmekten artık yıpranmış ve yorgun düşmüş durumda.

           Bakanlıklar arasında anlamsız bir yetki karmaşası ve uyumsuzluk yaşanmakta. Vurdumduymazlık, iş bilmezlik, beceriksizlik, bilgisizlik böylesine önemli projeye damgasını vurmuş ve gerçekleşmesini engelliyor. Ege’nin ve Akdeniz’in en büyük, Dünya’nın ise ilk on büyük limanı arasında yer alacak olan Çandarlı limanı için bütün kurumlardan onay çıktı. İlk olarak 1994 yılında yer seçimi yapılan limanın, 1997 yılında fizibilite ve ÇED raporu için çalışmalara başlandı. Aradan geçen on iki yıl sonra 2009 yılında nihayet yatırım programına alınarak, DLH tarafından Devlet Planlama Teşkilatına teslim edildi. Projede bin 200 dönümlük arazi de tersane yapımı için ayrıldı. Bu kapsamda Ege’de liman ve tersane inşası birlikte başlamış olacaktı. Eğer hayaller gerçek olmuş olsaydı otuz üç yıllık özlem inanılmaz bir mutluluk ile son bulacaktı.

          Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ihalenin Ocak 2009 tarihinde yapılacağını açıklamıştı. Ama her nedense gerçekleşemedi. Bunun üzerine ihale için Ağustos 2009 yeni tarih olarak belirlendi. Bakanın bu açıklamasından sonra bütün iş dünyası çok umutlandı. Ama ne yazık ki sonuç yine hayal kırıklığı, belirsizlik, yitirilen güven ortamı boşa geçen bunca zaman ve kaybedilen ekonomik değerler.

          Çok uluslu tekelci sermayenin baskıları ve dayatmaları amacına ulaşmıştı. Tozlu raflara kaldırılan liman projesi ile birlikte denizcilik onurumuzda önemli yara almış oldu. Dış baskılara yenik düşen Çandarlı limanı projesi Egeliler için artık gurur konusu olmuş ve kesinlikle işin takipçisi olacaklardır. 

          Taşımacılıkta Doğu-Batı ekseni üzerinde staratejik öneme sahip olacak Çandarlı limanı projesinde 15 bin vatandaşımıza iş olanağı doğacaktı. Yunanistan’ın Pire limanından dört kat daha büyük olması planlanan Çandarlı limanının Ülkemize yılda en az 70 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyordu.

          Gelişen bu kadar olaydan sonra bir türlü yapılamayan projenin ihalesi düşünülürken, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş’ın “ Ege’de tersaneye yer yoktur” açıklaması çok büyük bir talihsizliktir. Bu son derece düşündürücü ifadeler de, Ulaştırma Bakanlığının proje ile ilgili samimiyetinin önemli bir göstergesidir. Bütün Egeliler, Bakan Binali Yıldırımdan ciddi bir açıklama beklemektedir.
 
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr