Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / BUFFET, DEMİRYOLU DEVİNİ ALACAK

BUFFET, DEMİRYOLU DEVİNİ ALACAK

BUFFET, DEMİRYOLU DEVİNİ ALACAK09.11.2009

ABD’nin en zengin ikinci kişisi Warren Buffet’ın sahibi olduğu Berkshire Hathaway yatırım şirketi, Burlington Northern Santa Fe demiryolu şirketini alacak.

Değeri Burlington Northern Santa Fe şirketinin 10 milyar dolarlık ödenmemiş borcu da dahil edildiğinde 44 milyar doları bulacak olan anlaşma için Buffet “riskli bir satın alma” tanımlamasını yaptı. “Bu iddiaları seviyorum” diyen Buffett’ın yeni yatırımı için “ABD’nin ekonomik geleceği üzerine bahse girdi” yorumları yapıldı. Dünyanın en zenginleri listesinde bulunan ve yatırım çevrelerinin ‘en parlak fikirlilerinden’ biri olarak tanınan Buffett ‘Ülkemizin gelecekteki refahı, etkili ve iyi korunmuş demiryollarına bağlı’ açıklamasını yaptı. Buffett yükselen petrol fiyatları ile demiryollarının rekabet gücünün arttığına da dikkat çekti. Berkshire Hathaway’ın tarihindeki en büyük satın almalardan biri olan yeni yatırım ile şirket Burlington Northern demiryolu şirketinin 10 milyar dolarlık borcunu da üstlenmiş oldu.

Enerji şirketleri için stratejik

Şirketin web sitesinden alınan bilgilere göre, Burlington Northern 51 bin 500 kilometre demiryoluna ve 6 bin 700 adet lokomotife sahip. Şirket tahıl, kömür gibi maddelerin taşımasını gerçekleştiriyor. Burlington Northern’in demiryolu ağının bulunduğu bölge, Buffett için stratejik önem taşıyor. Berkshire’ın sahibi olduğu MidAmerican Energy Holdingleri demiryolu ağının bulunduğu bölgedeki enerji şirketlerini kontrol ediyor ve taşınacak kömür enerji sahaları için önem taşıyor.

Krizde zararı 10 milyar doları buldu

ABD’nin en zengin ikinci ismi olan Warren Buffet’in, servetindeki kaybı son 12 ayda 10 milyar doları buldu. Sahibi olduğu Berkshire Hathaway şirketinin hisseleri yüzde 20 azalınca Buffet 40 milyar dolara gerileyen servetiyle 2009’da en çok kaybeden zengin oldu. Enerji şirketi Constellation’u 4.7 milyar dolara alarak dikkat çeken Buffett, Goldman Sachs ve General Electric’e de 8 milyar dolarlık yatırım yaptı. Buffett, petrol fiyatları yüksekken ConocoPhillips’den 84.9 milyon dolarlık hisse alarak hayatının en büyük hatayı yaptığını  söyledi.

Markaları övmesiyle tanınıyor

EN son Çinli takım elbise üreticisi Dalian Dayang Trands’ın dokuz takımına sahip olduğunu söylemesi de şirkete yatırım yapacağı söylentilerine yol açan Warren Buffett, Coca-Cola’da hisse almadan önce günde beş kola içtiğini, Mars’la birleşerek Wrigley sakızlarını almaya hazırlanırken de 7 yaşından beri bu sakızı severek çiğnediğini söylemişti.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr