Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / DÜNYA DENİZLERİNDEN HABERLER

DÜNYA DENİZLERİNDEN HABERLER

DÜNYA DENİZLERİNDEN HABERLER09.11.2009

Bugünden başlayarak her Perşembe günü lojistikte olduğu gibi denizlerdeki gelişmeleri de duyuracağız. Bakın geçen hafta neler olmuş…


Alman denizcilik sektörü kan ağlıyor

Kriz nedeniyle büyük çöküş yaşayan Alman denizcilik sektörü, dünya çapında yaşanan ekonomik krizin aşılmasını bekliyor. Özellikle gemi inşada siparişler durma noktasına geldi. Birçok tersane kapanırken, yaklaşık 56 konteyner gemi siparişinin iptal edildiği bildirildi.  Almanya’nın önemli limanlarından Hamburg Limanı’nda da konteyner taşımacılığının geçen yıla oranla %30’luk bir gerileme gösterdiği açıklandı. Liman yetkilileri, “bir düzelme gerçekleşmezse, sadece bu yıl için 2 milyon TEU’luk kaybımız olacak” açıklamasını yaptı.

Odessa ve Antwerp birlikte çalışacak

Karedeniz‘in en büyük limanı  Odessa  ve  Belçika‘nın Antwerp limanı birlikte çalışma kararı aldı.  Belçika’ya gelen Ukraynalı temcilciler, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunarak, birlikte çalışmak  için bir anlaşma imzaladı. Anlaşma da Flanders Limanı Eğitim Merkezi ‘ni (APEC) ortak kullanma kararı alındı. Ukraynalı temsilciler yaptıkları açıklamada, 100 Ukraynalı yöneticinin APEC’te mesleki eğitim almak için Belçika’ya geldikleri bildirildi.

Maersk Line, Irak'a servis başlatacak

Maersk Line, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak arasında servis başlatacaklarını açıkladı. Servis 14 Kasım'da hizmete  girecek ve ADB bayraklı bir gemi ile Jebel Ali ve Umm Qasr limanları arasında işleyecek. Danimarkalı gemicilik hattı yaptığı açıklamada: "Dış ticaret için yeni fırsatlar doğdukça, Irak'taki ithalatçılar ve ihracatçılar, komşu ülkeler ile daha güvenilir kargo taşıma servisleri arayışına giriyor. Düzenli, zamanında liman ziyaretleri ve profesyonel terminal servisleri ile uluslararası ticaretçiler işlerini büyütebilecek. Gelecekte Maersk, Irak'ta ayrıca frigorifik ve kara taşıma servisleri sunmayı umuyor.”

ThyssenKrupp, Araplarla savaş gemisi yapacak

Ekonomik kriz nedeniyle büyük gerileme gösteren Alman gemi inşa sektöründe bir gelecek göremeyerek geçtiğimiz aylarda sivil gemi inşadan ayrılan ThyssenKrupp,  askeri gemi inşa etmek için kolları sıvadı. Hamburg Blohm+ Voss tersanesini nin %80’lik hissesini Arap şirketi Abu Dhabi Mar Group’a satma kararı alan şirket, Araplarla birlikte askeri gemi inşa edeceğini açıkladı. Bu amaçla bir araya gelen ThyssebKrupp ve Abu Dhabi Mar Group birlikte yeni bir şirket kuracak.

Kaynak:Lojiport-Aysel GENÇER

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr