Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / ESKİ BİR KONTEYNERE BENZETİLEN SOFYAYA INTERMODAL ÇAĞRI

ESKİ BİR KONTEYNERE BENZETİLEN SOFYAYA INTERMODAL ÇAĞRI

ESKİ BİR KONTEYNERE BENZETİLEN SOFYAYA INTERMODAL ÇAĞRI03.11.2009

Bulgaristan’da, intermodal ulaşımın geliştirilmesi hakkında deklarasyon yayımlandı

 

Yunanistan'a ve Türkiye'de yönelik Güney Doğu Avrupa demiryolu yük koridorlarında son yıllarda pratik deneyimlerin güçlendiğine dikkat çekilen bir deklarasyonla, Bulgaristan’ın da intermodal süreçlere entegre olması istendi

 

Deklarasyon ayrıntılı olarak terminal geliştirme, işletme ve Sofya bölgesinde yüksek kapasiteli limbo konteyner terminali inşa etmek için etkili örgütsel yapılar uygulamayı öneriyor.

AB projesi olan CREAM operasyonu ortakları (Müşteri- sürücü- gelişmiş iş ve işletim modellerine dayalı yük hizmetlerinin Avrupa mega koridoru üzerinde raylı yük taşıma sektörü) ve diğer paydaşlar, Bulgaristan’da intermodal ulaşımın gelişimini desteklemek için bir deklarasyon yayımladı.


Tarafların Güney Doğu Avrupa demiryolu konumunu güçlendirme gereksinimine dikkat çektikleri deklarasyon, Bulgar hükümetine teslim edildi.

Avrupa Birliği'nin genişlemesi nedeniyle, Bulgaristan her zamankinden daha önemli bir odak noktası haline geldi. Yunanistan ve Türkiye'ye yönelik yük koridorlarında son yıllarda pratik ekonomik deneyimler ve gelişmeler yaşandı. Küresel ekonomik kriz aşıldığı anda, bu bölgelerde nakliyenin yeniden yüksek büyüme oranlarını yakalaması bekleniyor.


Deklarasyonda, ayrıca Sofya’nın durumuna da dikkat çekilerek, şu anda gerekli yük miktarlarını işleme kapasitesine sahip olmadığı, adeta eski bir konteyner gibi durduğu vurgulandı. Altyapı eksikliğinin de 4, 8 ve 10 no.lu pan-Avrupa ulaştırma koridorlarında optimum kapasite kullanımı için bir engel oluşturduğu kaydedildi.


Bugün için Budapeşte ve Belgrad, Güney Doğu Avrupa yönlü konteyner taşımacılığı için son büyük hubu temsil ediyor. Dolayısıyla Bulgaristan’ın da önemli ölçüde belirleyici çerçeve koşullarının iyileştirilerek intermodal taşıma payının artırılması amaçlanıyor. Deklarasyon ayrıntılı olarak terminal geliştirme, işletme ve Sofya bölgesinde yüksek kapasiteli limbo konteyner terminali inşa etmek için etkili örgütsel yapılar uygulamayı öneriyor.

Sofya'da terminalin limbo kapasitesi uluslararası yük taşımacılığı durumuna genişletilmesi ile önemli ölçüde iyileştirme bekleniyor. Sadece Sofya’nın konumunun intermodal taşımacılık ağına entegrasyonu, aynı zamanda raylı kısa yolculuk süreleri için daha iyi kaliteyi yakalamada etkili olacak.

Kaynak: LH


Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr