Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / İSRAİL: VERGİLER İADE

İSRAİL: VERGİLER İADE

İSRAİL: VERGİLER İADE06.10.2009

İsrail, birkaç ay önce Türk inşaat demirine yerli sanayiine zarar verdiği veya verme tehdidi içerdiği gerekçesiyle koyduğu geçici vergiyi kaldırdı. Türkiye'den inşaat demiri ithalatında ton başına aldığı 133 dolarlık vergiden geri adım atan İsrail hükümeti, bu zamana kadar yapılan ödemeleri de iade edecek. Ödenecek meblağın net olmasa da 8-9 milyon dolar civarında bir rakama karşılık gelmesi bekleniyor. Ancak konuya ilişkin soruşturma sürüyor. 
İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Genel Sekreterliği'nden yapılan bir açıklamayla İsrail'in, bir süredir aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birkaç ülkenin inşaat demiri ihracatı konusunda yürüttüğü soruşturma kapsamında konan geçici vergiyi kaldırdığı bildirildi. Konuya ilişkin İsrail Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanlığı Ticaret Önlemleri Dairesi'den bir yazı alındığının belirtildiği açıklamada, yazıda geçici vergi uygulamasının kaldırıldığı ve bu kapsamda alınan vergilerin de taraflara iadesine hükmedildiği kaydedildi.
Referans'ın sorularını yanıtlayan İsrail Ticaret Ataşesi Doron Abrahami, inşaat demiri ithalatına açılan soruşturmanın sadece Türkiye'ye dönük olmadığını ve İsrail hükümetinin Türkiye'ye zarar vermek gibi bir amacının bulunmadığını savundu. İsrail'de sektörün zor durumda olduğundan bahseden Abrahami, pazardaki inşaat demirinin yarısının Türkiye'den geldiğini ifade etti. Soruşturmanın devam ettiğini de söyleyen Abrahami, bu süreçte İsrail'in ithalatın kendi sanayicisine etkisini inceleyeceğini belirtti ve "İsrailli firmalara bu rekabeti kaldırabilecek şans sunmak gerek" dedi.

Anlaşmaya uygun değil

İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği (İDÇİB) Başkanı Serdar Koçtürk ise 2 ülke arasında bir serbest ticaret anlaşması olduğunu ve İsrail'in böyle bir gerekçeyle hareket etmesinin bu anlaşmaya uygun olmadığını belirtti. Koçtürk, "O halde Türkiye de başka ürünlerde aynı söylemde bulunsun. Anlaşma yapılırken sektör analizleri yapılıyor ve ülkelerin adaptasyon süresi veya kademeli geçiş isteme gibi obsiyonları bulunuyor. Geri dönüş yapılamaz" dedi. Koçtürk, İsrail'in tavrını stratejik bulduklarını söyledi.

 

LİBYA'DAN ALACAKLI TÜRK MÜTEAHHİTLERİNE ÇAĞRI

Libya'da 2005'ten önce iş üstlenip bu ülkede alacak-vereceği bulunan Türk müteahhitlik firmalarının 15 Kasım'a kadar Libya Planlama ve Maliye Bakanlığı'na başvurmaları istendi. Bakanlık tarafından yapılacak incelemenin ardından, bu başvurular Türk ve Libya yetkililerince değerlendirilecek. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) tarafından yürütülen çalışmalar uyarınca, gazetelere verilen ilanda, Türk firmalarından ayrıca, DTM'nin "afrika@dtm.gov.tr" ve Türkiye Müteahhitler Birliği'nin "tmb@org.tr" internet adreslerine de bilgi vermeleri istendi. Bu arada, Libya'da Türk müteahhitlik firmalarının alacak-verecek ile teminat mektubu sorunu, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın 7-9 Ekim günleri arasında, çok sayıda Türk müteahhidi ile bu ülkeye yapacağı ticari gezide de ele alınacak.

Kaynak: referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr