Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / RUSYA İLE HEDEF 100 MİLYAR DOLAR

RUSYA İLE HEDEF 100 MİLYAR DOLAR

RUSYA İLE HEDEF 100 MİLYAR DOLAR01.10.2009Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu ile Rus Sanayicileri ve İşadamları Birliği (RSPP) arasında ticaret ve işbirliği anlaşması imzalandı.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile Rus Sanayicileri ve İşadamları Birliği (RSPP) arasında ticaret ve işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma çerçevesinde iki ülke arasında bulunan 38 milyar dolarlık ticaret hacminin önümüzdeki yıllarda 100 milyar dolar çıkarılması hedefleniyor. İki ülke arasında geçmişten gelen bir takım ön yargıların olduğunu belirten TUSKON Başkanı Rızanur Meral, ticari ve ekonomik köprülerle bu ön görüşün yıkılmaya başlandığını, bunun yerini ‘dostluk köprüleri’nin aldığını söyledi. RSPP Başkanı Aleksandır Şohin ise 100 milyar dolarlık hedefin imzalanan anlaşmayla kısa sürede sağlanabileceğini söyledi.

 

Türk iş dünyasının önemli sivil toplum kuruluşları arasında bulunan TUSKON, Afrika zirvelerinin ardından gözünü Rusya’ya dikti. Türk müteşebbislerinin ticaret ve yatırım yoluyla yurt dışına açılmasını hedefleyen TUSKON, yaşanan küresel krizin ardından Rusya ile ilişkilerine ağırlık verdi. Bugün yapılan ikili mutabakatla Rusya ve Türkiye arsında bundan sonra  yüksek düzeyde ticaret yapılması netlik kazandı. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, bu anlaşmaya iki ülke arasında güvene dayalı verimli bir çalışma ortamının sağlanacağını ifade etti. Rusya’nın 773 milyar dolarlık ticaret hacmi ve zengin doğal kaynakları ile yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini belirten Meral, Türk yatırımcıların da bu ülkeye yönelmesi çağrısında bulundu. TUSKON Başkanı,  anlaşmanın sağlanmasında Rusya Başbakanı Vlademir Putin ve Başbakan Erdoğan’ın son 5 yılda 8 defa bir araya gelmelerinin etkili olduğunu söyledi. Rusya ve Türkiye arasında Samsun Ceyhan Boru Hattı ve Mavi Akım- 2 gibi büyük projeleri yeniden ele almaya başlayacaklarını söyleyen Meral, 2014 yılında Soçi’de yapılacak olimpiyat altyapıları için Türk müteahhitlerini  büyük fırsatların beklediğini söyledi.

100 milyar dolarlık yatırım uzak değil

 

RSPP Başkanı Aleksandır Şohin ise Türkiye ile Rusya arasında 40 milyar dolara yakın ticaret hacminin bulunduğunu, hedeflerinin bunu 100 milyar dolar çıkarmak olduğunu söyledi. Rusya’da bavul ticaretinden ziyade katma değeri yüksek olan yatırımları planladıklarının altını çizen Şohin, gelen bütün yatırımcılara Rus hükümetinin bütün kolaylıkları sağlayacağını belirtti. Yabancı yatırımcılara imtiyaz ve teşvik verilmeyeceğini vurgulayan RSPP Başkanı, “Gelen yatırımcılar Rus kanunlarına tabi olmak zorundalar. Onun haricinde bir farklılık gözetilmeyecektir” dedi. Geşmiş dönemde gümrüklerde yaşanan sıkıntılara da değinen Şohin, bundan böyle gümrüklerdeki sıkıntıları en aza indirgemek için ellerinden gelen tüm kolaylıkları göstereceklerini dile getirdi. Rusya’da yüzde 100 yerli dört tane Türk bankasının bulunduğuna dikkat çeken Şohin, yaşanan küresel krizden etkilenmeden Rusya’da ayakta kalabilen ender bankaları arasında Türk bankalarının da olduğunu söyledi.  

 

Lukoil, Türkiye’de rafineri yatırımı yapacak

 

Rusya’nın hem bölgesinde hem de komşu ülkeleriyle enerji işbirliği noktasında bütün imkanları sağlayacaklarını söyleyen Lukoil Avrasya Genel Müdürü Fikret Aliyev de bunun somut örneğini Türkiye’de gerçekleştirmek istedikleri söyledi. Yakın bir zamanda Ak-pet’i alan Lukoil, Türkiye’de rafineri yatırımı için Akdeniz ve Karadeniz sahillerinde araştırmalar yaptığını anlatan Aliyev, “Artık Türkiye’de 700’e yakın bayii sayısına ulaştık. Hammaddeneyi de burada temin etmel istiyoruz. Bu noktada hükümet nezdinde girişimlere hız verdik” dedi. Türkiye’nin kurmayı planladığı nükleer santral projesine iki Rus şirketinin dahil olduğunu belirten Aliyev, kararlılıkla bu projenin içinde olmayı istediklerini kaydetti.    

 

Türkiye’den bir takım satın almak istiyoruz

Ünlü Rus işadamı Roman Abromowich’in Chelsea ve CSK Moskova’yı satın almasıyla başlayan Rusların futbol aşkı Türkiye’ye kadar ulaştı. Geçtiğimiz günlerde Rus bir işadamının NBA takımlarınından birini satın almasının ardından Rus zenginlerinin Türk futboluyla yakından ilgilendikleri ortaya çıktı. RSPP Başkanı Aleksandır Şohin, Türkiye’de bir takım almak istediklerini, bunu sağlayamazlarsa sa dört büyük takımdan birine sponsor olmayı planladıkları açıkladı.

 

Anlaşma hangi alanları kapsıyor : İnşaat, Tarım, nükleer enerji, sponsorluk, gıda sektörü, makine ve inşaat malzemeleri, tekstil, yaş sebze ve meyve.
 
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr