Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / ÜÇ BOYUTLU DENİZ HARİTASI

ÜÇ BOYUTLU DENİZ HARİTASI

ÜÇ BOYUTLU DENİZ HARİTASI01.10.2009

Yeni yapılacak olan üç boyutlu elektronik deniz haritası ile gemilerin limanlara giriş ve çıkışlarındaki zorluklar büyük ölçüde ortadan kalkacak.

Geçtiğimiz hafta Hamburg’ta yapılan uluslararası bir denizcilik konferansında, alanında uzman 80 kişi tarafından, Portecdis adı verilen elektronik deniz haritasının teknik konsepti tanıtıldı.  Effort Projesi (Effective Operations in Ports) adıyla geliştirilen yüksek performanslı bu deniz haritası, Avrupa Birliği’nin merkezi araştırma ve geliştirme programı çerçevesinde yürütülüyor. Program için Avrupa Birliği ülkelerinden 38 liman birlikte çalışıyor. 

Portecdis teknolojisi öncelikli olarak bir liman alanını üç boyutlu bir harita  halinde gösteriyor. Şimdiye kadarki deniz haritaları ise, liman alanını ancak iki boyutlu görmeyi sağlıyordu. Yeni yapılacak bu kart sayesinde hem gemi hem de liman görevlileri, liman alanını eş zamanlı olarak gözlemleyebilecek. Ayrıca, liman çevresinde faklı nedenlerle oluşan ve gemilerin hareketini engelleyebilecek çamur ve benzeri yığınlar zamanında görülebilecek. Böylece gemiler kıyıya daha güvenli ve daha kolay yanaşabilecek.

Kaynak: Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr