Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / AKFEN, ARAÇ MUAYANE İŞİNİ BRIDGE POINT E DEVRETTİ

AKFEN, ARAÇ MUAYANE İŞİNİ BRIDGE POINT E DEVRETTİ

AKFEN, ARAÇ MUAYANE İŞİNİ BRIDGE POINT  E DEVRETTİ01.09.2009

Akfen Holding, araç muayene istasyonlarındaki yüzde 33'lük payını Avrupalı girişim sermayesi Bridge Point'e sattı. 2007 yılında Afken-Doğuş-TüvSüd Ortak Girişim Grubu'nun 552 milyon dolara satın aldığı araç muayene istasyonlarındaki yabancı yatırımcı oranı yüzde 50'nin üzerine çıkmış oldu. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, kısa bir süre önce "Doğurduk, büyüttük, artık everme zamanı geldi" diyerek satış için görüşmeler yaptıklarını açıklamıştı.

Sabah ve Zaman gazetelerinde dün çıkan "Akfen'in araç muayenedeki hisse satışına bakanlık freni" haberleri üzerine Hürriyet.com.tr'ye açıklamada bulunan Hamdi Akın, "Devir işlemi yapılmıştır" dedi.

Ulaştırma Bakanlığı'nın satışı onaylamadığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Akın, "Bazı eski yazışmalar güncelmiş gibi gösterilmiş. Devir işleminde bir sorun yoktur. Uzunca bir süre önce Ulaştırma Bakanlığı ile aramızda bazı yazışmalar olmuştur. Bu yazışmalar sonucunda Bakanlık devir konusunun kendisini ilgilendirmediği yolunda kayıt düşmüştür. Sonuç olarak devir işlemi yapılmıştır" dedi.

Bridge Point yetkilileri de satışta bir pürüz olmadığını açıkladı.

 

Amaç yeni işlere girmek

Akfen-Doğuş-TüvSüd'ün ortaklığıyla kurulan TÜVTÜRK, Aralık 2004'te araç muayene istasyonlarındaki işletme hakkı ihalesini 613.5 milyon dolar bedelle kazanmıştı. Konsorsiyum, ödemeyi peşin yaptığı için yüzde 10 indirim aldı. Satış işlemi 552.1 milyon dolara gerçekleşti.

İhalenin Anayasa'ya ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle açılan davalar nedeniyle devir işlemleri 2.5 yıl uzamış, 2007'nin ilk yarısında Danıştay'dan çıkan olumlu karar ile devirin önündeki engeller kalkmıştı. Araç muayene istasyonlarının yapım ve işletimi ihalesini kazanarak istasyon yapımlarına başlayan TÜVTÜRK, Türkiye çapındaki tüm istasyonların yapım ve hizmeti girişi için yaklaşık 300 milyon dolar daha yatırım yaptı.

Hamdi Akın TÜVTÜRK'teki hisselerini satacağı yönündeki söylentilere geçen aylarda cevap vererek, alıcı bulduğu taktirde hisselerini satacağını belirtmişti. Akın, "TÜVTÜRK'teki yüzde 33'lük hissemi satacağım. Doğurduk, büyüttük, artık everme zamanı geldi" demişti. Bunun nedenini ise, "yeni işlere girmek ve yeni adımlar atmak" olarak açıklamıştı.

 

270 muayene istasyonu var

Araç muayene istasyonlarını yeni bir görünüme kavuşturan TÜVTÜRK, Türkiye'yi Kuzey ve Güney olarak ikiye bölerek yapılandı. TÜVTÜRK, 81 il ve 88 ilçe merkezinde açtığı 189 sabit, 81 gezici ve toplamda 270 araç muayene istasyonuyla tüm Türkiye genelinde faaliyet gösteriyor. Araç muayene istasyonları ilk açıldığında istasyonların önünde oluşan kuyruklar uzun süre devam etti. İstasyonlar özelleştirildikten sonra yeni sistem ve teknoji ile donatılmış ancak bunlarla ilgili yeterli tanıtım yapılmadığı için eleştirilerin hedefinde olmuştu.

 

Kriz, TAV'ın Makedonya'daki projelerini erteletti


Makedonya Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı, TAV Havalimanları Holding'in işletme hakkını kazandığı Üsküp'teki "Alexander the Great" ve Ohrid'deki "St Paul the Apostle" Uluslararası Havalimanı ile yapımını üstleneceği Shtip Kargo Havalimanı projesinin 2010 yılı mart ayına ertelendiğini açıkladı. Açıklamada, projenin daha önce de ertelendiği hatırlatılarak, TAV ile yapılan anlaşmanın iptal edilmediği bildirildi. Makedonya Ulaştırma ve İletişim Bakanı Mile Yanakievski, toplam değeri 200 milyon euroyu bulan projenin başlama tarihinin küresel krizin yarattığı finans sorunları yüzünden geciktiğini söyledi.

Kaynak: Referans Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr