Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / TİSK: TÜRKİYE ÖNEMLİ İHRACAT PAZARLARINDA KAN KAYBEDİYOR

TİSK: TÜRKİYE ÖNEMLİ İHRACAT PAZARLARINDA KAN KAYBEDİYOR

TİSK: TÜRKİYE ÖNEMLİ İHRACAT PAZARLARINDA KAN KAYBEDİYOR25.08.2009Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun hazırladığı rapora göre, Türkiye'nin AB ülkeleri, yakın ve Ortadoğu ülkeleri ile diğer Avrupa ülkelerine olan ihracatında önemli düşüşler yaşanıyor.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) "İhracatımızın Gelişimi, Sorunları ve Geleceği" raporunda, "bazı olumlu işaretlere rağmen kriz bu yıl, diğer birçok ekonomi gibi Türk ekonomisi ve ihracatını da olumsuz etkilemeye devam edecektir" denildi.

TİSK, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) sunduğu ve basına da dağıtılan raporunda, Türkiye'nin ihracatının gelişimi ve krizin ihracat üzerindeki etkileri anlatıldı. Raporda, bu yılın ocak-haziran döneminde en fazla ihracat yapılan ülkenin Almanya olduğu ve bu ülkeye yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,7 azalarak, 4 milyar 509 milyon dolar olarak gerçekleştiği belirtilerek, Almanya'yı sırasıyla 2 milyar 764 milyon dolarla Fransa, 2 milyar 670 milyon dolarla İtalya ve 2 milyar 392 milyon dolarla İngiltere'nin izlediği ifade edildi. Raporda, Türkiye'nin en en önemli ticaret partnerleri hakkındaki büyüme tahminlerinin ihracat performansının 2009'da da bozulmaya devam edeceğini ortaya koyduğu belirtildi.

Türkiye'nin ihracat performansındaki bozulmanın AB ülkelerine yapılan ihracatla sınırlı olmadığının ifade edildiği raporda, "Mevcut veriler, AB ülkeleri yanında yakın ve Ortadoğu ülkelerine ve diğer Avrupa ülkelerine olan ihracatımızda da önemli düşüşler yaşandığını ortaya koymaktadır. Türkiye'nin krizden sonra ihracatını artırdığı tek ülke grubu Kuzey Afrika ülkeleridir" denildi.

 

Bazı yapısal sorunlar çözülmeli

Raporda, ihracatta elde edilen tüm başarılara rağmen hâlâ bazı yapısal sorunlar bulunduğu ve bunların Türkiye'nin dünya ticareti içinde hak ettiği yeri almasını geciktirdiği ve sürdürülebilir ihracat artışı sağlanmasının önündeki en büyük engelleri oluşturduğu ifade edildi. Küresel ekonomik krizin genelde Türkiye'nin ekonomisini, özelde ise ihracatını olumsuz boyutlarda etkilediğine işaret edilen raporda, Türkiye'de görülmeye başlayan bazı olumlu işaretlere rağmen krizin bu yıl da Türk ekonomisi ve ihracatını olumsuz etkilemeye devam edeceğine dikkat çekildi. 
 

  

TİSK'e göre ihracat için

alınması gereken önlemler

 

·         İhracat yapılan ülke sayısı artırılmalı

·         Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesini önleyici politikalar izlenmeli

·         İhraç ürünlerin maliyetinin yükselmesini önleyecek temel girdiler sağlanmalı

·         Enerji fiyatları kontrol altında tutulmalı

·         Vergi teşvik tedbirlerine başvurulmalı

·         Bürokratik engeller azaltılmalı

·         KOBİ'ler ihracatçı olmaya özendirilmeli

·         İhracatçıların finansman sorunları hafifletilmeli

·         Yerli üretime dayalı katma değeri yüksek ihracat teşvik edilmeli

·         Gümrük Birliği'nin Türk dış ticaretine ve serbest ticaret anlaşmalarına getirdiği sorunlar AB nezdinde çözüme kavuşturulmalı

Kaynak: Referans Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr