Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / HİNDİSTAN A TÜRK ÇIKARTMASI

HİNDİSTAN A TÜRK ÇIKARTMASI

HİNDİSTAN  A TÜRK ÇIKARTMASI14.08.2009

 

 

 

Türk-Hint İş Konseyi Başkan Vekili Alkış, Hindistan'ın 7 milyar $'lık en büyük liman projesini Türk şirketlerinin gerçekleştirmesi için prensipte anlaştı.

Türkiye'de uzun süre tartışıldıktan sonra ihalesi iptal edilen 3 milyar euroluk Galataport projesinin daha büyüğü Hindistan'da hayata geçiriliyor. Hindistan'ın güneydoğusunda yapılması planlanan 7 milyar dolarlık liman konsept projesinde sona yaklaşıldığını bildiren Türk-Hint İş Konseyi Başkan Vekili Erdal Alkış, bu projeyi almak için üzerinde heyet olarak yaklaşık iki yıldır çalıştıklarını söyledi. Projenin, İstanbul Karaköy'de bir dönem yapılması planlanan Galataport konseptine benzer olacağının altını çizen Alkış, "Şu anda Türk şirket ile Hintliler prensipte anlaştı. Hindistan'dan bir ekip Eylül ayında Türkiye'ye gelerek bir görüşme daha yapacaklar ve yıl sonuna kadar bu projenin imzalanmasını hedefliyoruz" dedi.

MİNİ HONG KONG PLANI

Hindistan'daki projenin Galataport'tan daha büyük ve kapsamlı olduğunu dile getiren Alkış, projede sanayi ile ilgili farklı ürünler için farklı limanların yer alacağını kaydetti. Liman projesi ile birlikte adeta yeni bir şehrin ortaya çıkacağını kaydeden Alkış, "Hindistan'ın güneydoğusunda mini bir Hong Kong yaratılacak. Kimyevi ve kuru maddeler ile petrol maddeleri için ayrı limanlar yer alacak. Proje kapsamında oteller, alışveriş merkezleri, dinlenme tesisleri olacak. Dünyada böyle bir liman konseptini yapabilecek 3-4 şirket var bunlardan ikisi Türk diğerleri Çin ve Amerikalı firmalar" diye konuştu.

HİNDİSTAN'A GİDİYOR

Hintli mühendislik, altyapı ve müteahhitlik şirketlerinin geçtiğimiz ay Türkiye'ye gerçekleştirdikleri ticari ziyaretler meyvelerini vermeye başladı. Alkış, Türk firmalar tarafından üstlenilen, toplam 550 milyon dolar değerindeki projelerle ilgili ön anlaşma imzalamak üzere Hindistan'a gidiyor. 100 milyon dolar tutarında bin yataklı hastane ile 400 milyon doları bulan 200 kilometrelik otoban inşaatı için son görüşmeleri yapacaklarını kaydeden Alkış, anlaşmada okul ve bina projelerinin de yer aldığını söyledi.

16 HİNTLİ ŞİRKET KOBİ'LER İÇİN GELİYOR

Hindistan'dan yeni bir iş heyetinin Türkiye'yi bu ayın 25'inde ziyaret edeceğini belirten Alkış, bilişim, medya, maden ve gıda sektörlerinden 16 Hintli şirketin Türk KOBİ'lerle görüşeceğini söyledi. Alkış, ticaret odaları yetkililerinin de katılacağı 4 günlük ziyarette KOBİ'lerin Hindistan'daki potansiyel yatırımlar için Hintlilerle masaya oturacağını kaydetti. Alkış, "Başta mermer, kaliteli tekstil, inşaat hammaddesi ve gıda sektörleri olmak üzere çok yatırım fırsatları var" dedi.

FİLM PARASINI ALAMAYAN HİNTLİLER, KÜLTÜR BAKANLIĞI'NA KIZGIN

Türkiye'nin önceki yıllarda Hindistan'da tanıtım kapsamında Hintli prodüksiyon şirketleriyle anlaşarak reklam filmleri yaptırdığını belirten Alkış, yeni kültür bakanlığı döneminde reklam giderlerinin 540 bin dolarlık kısmının ödenmemesinin kriz yarattığını söyledi. Bakanlığın ödemeleri üstlenmemesinin Hintli şirketleri kızdırdığını belirten Alkış, ünlü Hint yönetmen Sheriff Ali Khan'ın Mevlana ile ilgili film projesinin bu yüzden askıya alındığını söyledi. Alkış, Bollywood yapımcılarının Çanakkale Savaşı'nı konu alan bir film projesi ile ilgilendiğini söyleyen Alkış, Hintli prodüksiyon şirketinin alacak meselesinin projeler önünde engel teşkil ettiğini söyledi.

Kaynak: Sabah
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr