Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / S.GÖKÇEN DE HEDEF ÜÇÜNCÜLÜK

S.GÖKÇEN DE HEDEF ÜÇÜNCÜLÜK

S.GÖKÇEN  DE HEDEF ÜÇÜNCÜLÜK14.08.2009

İSG CEO’su Gökhan Buğday, “Yıl sonunda Atatürk ve Antalya Havalimanı’ndan sonra yer alarak yolcu sayısında 3’üncü olacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.

1 Mayıs’ta yeni dış hatlar terminalinin inşaatına başlayan ve 31 Ekim’de bu terminali açacak olan Sabiha Gökçen Havalimanı yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkaracak. Daha önce de iç hat terminalinde büyütme çalışmalarıyla yolcu kapasitesinde artış sağlayan Havalimanı, bu yılı 6,1 milyon yolcuyla kapatmayı bekliyor. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (İSG) CEO’su Gökhan Buğday, bu yılın ilk yarısında iç hatlardaki yolcu sayısında yüzde 43, dış hatlarda ise yüzde 17 dolayında artış olduğunu söyleyerek, “Geçen yılki yolcu sayısı 4 milyon 350 bin civarındaydı. Bu sene ise 6 milyon 100 bin civarında yolcu bekliyoruz. Bu yılki hedefimiz daha önce 5,5 milyondu. Özellikle yaz tarifeleri açıklandıktan sonra beklediğimizden fazla yolcu artışı oldu. Türkiye’deki havaalanları sıralamasında biz bu yılın sonunda 3’üncü olmayı hedefliyoruz. 1’inci Atatürk Hava Limanı, 2’nci Antalya Hava Limanı, 3’üncü biz olacağımızı tahmin ediyoruz. İzmir ve Esenboğa ile yarışıyoruz. Şu anda 5’inci sıradayız”  açıklamasını yaptı.

 

Şu anda fiziki olarak terminallerde sıkışıklık yaşandığını belirten Buğday, “Özellikle gidişlerde bir yoğunluk yaşanıyor. Yeni dış hatlar terminalini 31 Ekim’de açacağız. İstanbul’a yakışır, modern bir terminal yapıyoruz.  Bu terminalle birlikte yolcu kapasitemiz 25 milyon yolcuya çıkacak ve şu an yaşanan fiziki sıkışıklık giderilmiş olacak. Biz havalimanına 336 milyon Euro düzeyinde yatırım yapacağız. Bu yatırımların önemli bir bölümünü de bu dış hatlar terminali oluşturacak” şeklinde konuştu. 

“Yeni terminal büyük havayollarını getirecek”

Büyük havayolu şirketlerinin büyük terminal beklentileri olduğunu söyleyen Gökhan Buğday, “Bu terminalle bu sıkıntı giderilmiş olacak. Yeni terminal büyük havayolu şirketlerinin buraya gelmesinde anahtar rol oynayacak. Havalimanımızdan zaten uçuş yapan büyük havayolu şirketleri de daha fazla uçak getirecek. İstanbul ve civarındaki bölgede yaşayan yaklaşık 18 milyon kişi büyük bir havaalanına kavuşacak. Bizim öncelikli hedefimiz bu. Bunun yanı sıra yurt dışından gelecek talepleri çok rahat karşılayabileceğiz” dedi.

 

Türk Hava Yolları’nın Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan iç hatlar ve dış hatlarda daha fazla noktaya uçma planları olduğunu söyleyen Buğday, şunları söyledi: “THY’nin  Burayla ilgili özel projeleri var. Bunun son aşamasına geldik. Biz de merakla bir açıklama bekliyoruz. Yurt dışındaki büyük havayolu şirketleriyle görüşmelerimiz var. Özellikle birlik oluşturan şirketlerle görüşüyoruz. Şu anda agresif bir çalışma içindeyiz. Potansiyel havayollarını İstanbul’a uçmaya teşvik etmek için çabalıyoruz. Burayı devraldığımızda 28 noktaya uçuş vardı. Şimdi 62 noktaya ulaştık. Destinasyonlarımız sürekli artıyor. Bizim hedefimiz yakın noktaların yanı sıra uzun mesafe uçuşları da havalimanımıza getirmek. Batı-doğu ve kuzey-güney uçuşlarında havalimanımızı bir uğrak noktası haline getirmek için çalışmalarımız devam ediyor. 2010’da bu süreci daha da hızlandıracağız. 2010’da Sabiha Gökçen Havalimanı’nın daha da büyüyeceğini düşünüyoruz. İstanbul’un 2010 Kültür Başkenti ilan edilmesiyle İstanbul’a gelecek yolcu sayısında büyük bir artış yaşanacak. Yaşanacak bu canlılıktan en büyük payı da Sabiha Gökçen Havalimanı alacak diye düşünüyorum. Atatürk Hava Limanı artık çok dolu. Oradan artacak olan kapasiteyi burası karşılayacaktır. Burası önemini artırarak devam edecek.”

 

“Kargoda hala emekleme sürecindeyiz”

Hava kargoda sıkıntıların birçoğunu ortadan kaldırdıklarını, ancak kriz döneminde havayolunda en çok etkilenenin kargo taşımacılığı olduğunu dile getiren Gökhan Buğday,  bu nedenle kargoda hızlı bir gelişme şu anda kaydedemediklerini söyledi. “Kargoda hala emekleme sürecindeyiz” diyen Buğday, “Üretim yeniden rayına oturduğunda biz hava kargodaki payımızı artıracağımızı düşünüyoruz. Kargo şirketleriyle çalışmalarımız devam ediyor. Ancak bu çalışmaların meyvesini alabildiğimizi söyleyemeyeceğim” şeklinde konuştu.

Kaynak: İlhan DUMAN - PERŞEMBE ROTASI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr