Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / ABD ’ DE HURDA 1 MİLYAR $ I BULDU

ABD ’ DE HURDA 1 MİLYAR $ I BULDU

ABD ’ DE  HURDA  1 MİLYAR $  I BULDU03.08.2009

ABD'de 25 yaşından büyük otomobillere hurda teşviği ilk haftasında 1 milyar dolara ulaşınca üreticilerin de bayilerin de yüzü güldü.

7 günde otomobil satışlarına 200 bin adetlik katkı yapmasıyla birlikte sektöre canlılık getiren uygulama, daha çevreci otomobillerin yollara çıkmasını da sağlayacak. ABD Başkanı Barack Obama, uygulamaya giren programın kurtarma planının mükemmel bir parçası olduğunu söyledi.

Sürdürülebilir yapalım

ABD’nin yabancı petrole olan tehlikeli bağımlılığını da azaltacak olan bu programın aynı zamanda emisyon değerini değerini de aşağı çekerek solunan havayı temizleyeceğini ifade eden Obama, bu programın yasalaşması için “Senato’nun da ABD tüketicisinin yanında olması gerekiyor” dedi. Kısa zamanda beklenenden çok daha iyi bir sonuca ulaştıkları için memnun olduğunu ifade eden Obama, “Otomobil bayilerinde ciddi bir trafik yaşandığını görüyoruz. Program o kadar iyi gidiyor ki kısa süre sonra bu teşvik için ayrılan fonun tükenebileceği ile ilgili kuşkularımız var. Bu yüzden Temsilciler Meclisi ve Senato ile birlikte çalışarak programın sürdürülebilirliğini garantileyerek herkesin bu alışverişe katılmasını planlıyoruz. Ekonominin iyi yönde gitmesinden mutluyum. Ancak daha yapacak çok işimiz var” dedi.

Türkiye’de de yapılmıştı

ABD’de program çerçevesinde 25 yaşına kadar olan araçlarını değiştirmek isteyenlere devlet 4 bin 500 dolara kadar destek verecek. Aracı eski olmayan ancak enerji tasarrufu sağlayan yeni bir araç satın almak isteyenler de bu programdan faydalanabilecek. Hurda programına 25 yaşın altındaki otomobiller ile enerji tasarrufu düzeyi belli bir seviyenin üzerinde olan araçlar katılamayacak. değiştirilecek aracın yerli veya yabancı olmasına bakılmayacak. Türkiye’de de 2003-2004 arasında 20 yaş ve üzeri araçlara hurda teşviği verilmişti.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr