Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / IRAK PAZARI KRİZDE CAN SİMİDİ OLDU

IRAK PAZARI KRİZDE CAN SİMİDİ OLDU

IRAK PAZARI KRİZDE CAN SİMİDİ OLDU03.08.2009Türkiye'nin Irak'a ihracatı, yılın ilk yarısında yüzde 66 arttı. 40 civarında Türk firması Bağdat'ta yeniden büro açarken, 7 yıl aradan sonra eylül de Türk ihraç ürünleri fuarı da yapılacak.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Türk fuar organizasyonları yeniden başlıyor. Irak'ın işgalinin ardından güvenlik nedeniyle 7 yıldır yapılamayan "Türk İhraç Ürünleri Fuarları"nın ilki eylül ayında inşaat sektöründe düzenlenecek.

Sektörel bazda Bağdat'ta uluslararası fuar alanında gerçekleştirilecek olan fuarların birincisi 27-29 Eylül tarihleri arasında "inşaat, inşaat makinaları, yapı malzemeleri ve elektrik", ikincisi 6-8 Ekim tarihleri arasında "sağlık tıbbi gereçler ve hastane ekipmanları", üçüncüsü ise 14-16 Ekim tarihleri arasında "hazır giyim, deri konfeksiyon, ayakkabı ve aksesuarları" alanında düzenlenecek.

Yıl sonuna kadar da "mobilya, ev tekstili, halı, makine ve yan sanayi, tarım ve tarım makinaları" sektör fuarları yapılacak.

 

Öncelik acil ihtiyaçlar

Irak İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Forum Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, Türk ihracatçıları için Irak'ta büyük potansiyel olduğunu söyledi. Aygül, 2003 yılı öncesinde Bağdat'ta Türk ihraç ürünleri fuarları düzenlediklerini ve bu süreçte Türk ihracatçılarının Irak pazarında ilk 3'e girdiğini belirterek, ancak 2003'teki savaşla birlikte fuarlara ara vermek zorunda kaldıklarını hatırlattı. Aygül, "Bağdat'ta 7 yıldır fuar yapamıyorduk. Koşulların uygun hale gelmesiyle birlikte bu yıl yeniden fuarlara başlama kararı aldık" dedi.

Bağdat'ta fuar alanında 2003 yılından sonra ilk kez fuar düzenleyecek ülkenin Türkiye olacağına dikkati çeken Aygül, "Dünyada yaşanan kriz ortamında Irak Türk ihracatçısı açısından çok önemli bir pazar. Türkiye'nin genel ihracatı düşerken Irak'a yaptığımız ihracat sürekli artıyor. Iraklılar Türk firmalarının Irak'ta daha etkin olmalarını istiyor" şeklinde konuştu.

 

40 firma büro açtı

Irak'ta yavaş yavaş yeni bir dönem başladığına işaret eden Aygül, 40 civarında Türk firması Bağdat'ta yeniden büro açtığını söyledi. THY'nin Bağdat seferlerinde de yer bulunamdığını kaydeden Aygül, "Ziraat Bankası'nın Bağdat'ta şube açması ticaret açısından çok önemli" dedi ve ekledi: " Savaş sırasında komşu ülkelere göç eden Iraklılar yeniden Irak'a dönüp yatırım yapmaya başladılar. "İşte bu ortamda Irak'ın yeniden yapılanma döneminde acil ihtiyacı olan ürünleri kapsayan sektörel fuarlar düzenliyoruz. Türk ihracatçısının bu fuarlarda ürünlerine müşteri bulacağına inanıyoruz. Türk firmaları fuarlara katılım için şimdiden yoğun ilgi gösteriyorlar. Bağdat'ta savaş öncesi günlere yeniden döneceğimize inanıyorum."

 

 

EN ÇOK TALEP EDİLEN ÜRÜNLER

 

İnşaat sektörü: İnşaat makinaları ve yedek parçaları, yapı malzemeleri, elektrik malzemeleri, enerji, güvenlik sistemleri, yapı kimyasalları, arıtma sistemleri, dekorasyon malzemeleri, ısıtma-havalandırma-soğutma sistemleri, aydınlatma sistemleri, prefabrik malzemeler.

Sağlık sektörü: Acil cerrahi sarf malzemeleri, ölçüm cihazları, genel cerrahi malzemeleri, hastane donanımları, hastane uyarı ve yazılım gereçleri, hijyen ekipmanları, ilaç ve ecza, kardiyoloji cihazları, maskeler ve koruyucular, optik cihazlar, ortopedik ürünler.

Tekstil sektörü: Bayan ve erkek hazır giyim, çocuk giyim, iç giyim, kadın çorabı, eşarp, ayakkabı, ayakkabı malzeme ve aksesuarları, deri giyim ve aksesuarlar."

 

 

IRAK'A İHRACAT YÜZDE 66 ARTTI

Ekonomik krize rağmen Türkiye'nin Irak'a yönelik ihracatı artmaya devam ediyor. Türkiye'nin dünyanın birçok ülkesine ihracatı düşerken, 2009 yılının ilk yarısında Irak'a ihracatında yüzde 66 artış gerçekleşti ve 2.5 milyar doları aştı. Böylece Irak Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında 5. sıraya yerleşirken, 2009 yılı ilk yarısında en fazla ihracat artışı gerçekleştirilen ülkeler arasında Mısır ve İsviçre'den sonra üçüncü ülke oldu. Irak'a 2009 yılı ihracatının 6-7 milyar doları bulacağını belirten ihracatçılar, fuarlar sayesinde bu rakamın daha üst seviyelere çıkabileceğini belirtti.

Kaynak: Referans Gazetesi

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr