Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / UNCTAD, TÜRKİYE'YE İLİŞKİN BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

UNCTAD, TÜRKİYE'YE İLİŞKİN BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

UNCTAD, TÜRKİYE'YE İLİŞKİN BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ12.04.2023Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 2,4'ten yüzde 2,6'ya yükseltti. UNCTAD, Ticaret ve Kalkınma Raporu'nun nisan sayısını yayımladı.

Raporda, finansal türbülansın arttığı bir dönemde küresel ekonomi yavaşlarken gelişmekte olan ülkelerin yıllarca sürebilecek zorluklarla karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuldu.
Küresel ekonominin büyük bir bölümündeki yıllık büyümenin salgın öncesi kaydedilen performansın ve küresel finansal kriz öncesi güçlü büyümenin altına düşeceğine dikkat çekilen raporda, küresel ekonomik büyüme tahmininin 2023 yılı için yüzde 2,2'den yüzde 2,1'e indirildiği bildirildi. Raporda, bu durumun potansiyel bir ekonomik gerilemenin sinyalini verdiği aktarıldı.

Gelişmekte olan ülkeler artan borçla karşı karşıya
Gelişmekte olan ülkelerin artan borç ve yetersiz uluslararası destekle karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen raporda, faiz oranlarındaki artışların gelecek yıllarda gelişmekte olan ülkelere 800 milyar dolardan fazla vazgeçilen gelire mal olacağının tahmin edildiği kaydedildi.
Raporda, bankacılık krizinin ise uzun süredir ihmal edilen finansal kırılganlıkları ve düzenleyici zayıflıklarını gösterdiği ifade edildi.
Azalan enerji maliyetlerinin enflasyonun düşmesini sağladığına işaret edilen raporda, ancak yüksek gıda fiyatlarının birçok gelişmekte olan ülkede yaşam maliyetinin yüksek kalmaya devam etmesine neden olduğu aktarıldı.

Raporda, "Artan küresel asimetriler, gelişmekte olan ülkelerin dayanıklılığını tehdit ediyor, daha güçlü çok taraflı eylem ve ülke borç mimarisine acilen odaklanmayı gerektiriyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye'nin bu yıl yüzde 2,6 büyümesi bekleniyor
Ülkelerin ekonomik tahminlerine de yer verilen raporda, Türkiye ekonomisinin 2023 yılı büyüme beklentisinin yüzde 2,4'ten yüzde 2,6'ya yükseltildiği kaydedildi.
Raporda, ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yüzde 0,9 olarak korunduğu bildirildi.
Avro Bölgesi ekonomisinin 2023 yılı büyüme beklentisinin yüzde 0,6'dan yüzde 0,7'ye çıkarıldığı belirtilen raporda, daha önce bu yıl yüzde 0,9 küçülmesi öngörülen İngiltere ekonomisine ilişkin büyüme tahmininin yüzde 0 olarak belirlendiği aktarıldı.
Raporda, Çin ekonomisinin 2023 yılı büyüme beklentisinin ise yüzde 5,3'ten yüzde 4,8'e indirildiği belirtildi.

Kaynak: dunya.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr