Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TRABZON - ERZİNCAN DEMİRYOLU GÜZERGAHI TARTIŞMASI

TRABZON - ERZİNCAN DEMİRYOLU GÜZERGAHI TARTIŞMASI

TRABZON - ERZİNCAN DEMİRYOLU GÜZERGAHI TARTIŞMASI28.07.2009

Trabzon’u Erzincan ve GAP’a bağlaması planlanan demiryolu projelerinden Of-Çaykara-Erzincan güzergâhının, Trabzon-Tirebolu-Erzincan güzergâhına göre daha kısa, daha düşük maliyetli ve daha verimli olduğunu savundu.

Aynı zamanda Bayburtlular Derneği Başkanı da olan Şeref Oruç, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında Trabzon’u Erzincan ve GAP’a bağlayacak bir demiryolu projesinin planlandığını ve iki güzergahın gündeme getirildiğini belirtti. Bu projelerin Of-Trabzon-Bayburt-Erzincan ile Trabzon-Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan projeleri olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Oruç, Ulaştırma Bakanlığı DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından 29 Haziran’da ‘Trabzon-Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan Demiryolu Etüt Proje ve Mühendislik Hizmetleri’ işinin ihaleye çıkartıldığını kaydetti.

Bu tür yatırım kararlarının ilk yatırım maliyeti, bölgeye getirisi, 20 yıllık fayda-maliyet analizi yapılarak mühendislik ilkeleri ve planlama gerekleri doğrultusunda en rantabl güzergah belirlendikten sonra alınması gerektiğini savunan Yrd. Doç. Dr. Oruç, Trabzon-Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan güzergahının da bu ölçütler açısından bakıldığında yüksek maliyetli ve uzun olduğunu söyledi.

KTÜ Ulaştırma Mühendisliği Anabilim Dalı olarak bölge üzerinde yaptıkları çalışmalar neticesinde Trabzon-Of-Bayburt-Erzincan hattının en kısa, ilk yatırım maliyeti daha düşük ve bölgeye getirisi çok daha yüksek olan bir güzergah olduğunun ortaya konulduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Şeref Oruç, şöyle konuştu:

“Bu çalışma sonunda Of-Bayburt-Erzincan güzergahının Refahiye’ye bağlanması halinde hat uzunluğu 185 km olarak belirlenmiştir. Bu hattın tünel ve viyadük uzunlukları toplamı, toplam güzergah uzunluğunun yüzde 30’unu geçmemektedir. Mevcut verilere göre Of-Erzincan güzergahının toplam maliyeti 1,5 milyar dolar civarındadır. Diğer taraftan, Tirebolu-Erzincan güzergahı ise Of-Erzincan güzergahının hem yaklaşık 50 km daha uzun hem de tünel ve viyadük uzunlukları toplamı yüzde 40 civarındadır. Tirebolu-Trabzon arasının yaklaşık 85 km olduğu dikkate alındığında toplam hat uzunluğu 320 km olmaktadır. Oysa Trabzon-Of-Bayburt-Erzincan hattının toplam uzunluğu ise yaklaşık 230 km olmaktadır. Bu haliyle Of-Bayburt-Erzincan güzergahı Tirebolu-Erzincan güzergahına göre hem daha kısadır hem de daha az tünel ve viyadük uzunluğuna sahiptir. Dolayısıyla ilk yatırım maliyeti açısından Of-Erzincan hattı çok daha ucuza mal olacaktır. Ayrıca, 20 yıllık fayda maliyet analizi yapıldığında da Of-Erzincan hattının daha getirimli olduğu anlaşılacaktır.”

“TRABZON-TİREBOLU-ERZİNCAN GÜZARGAHI BÖLGE GERÇEKLERİNE DE UYMAMAKTADIR”

Yapılacak demiryolunun, merkezi Trabzon olan bütün bölgeye bir katkı sağlaması gerektiğini, bu yönüyle de Of-Erzincan hattının bölge merkezinden geçtiğini ve bölge gerçeklerine uyduğunu vurgulayan Oruç, “Bu anlamda Trabzon’un hinterlandı geniş, düz ve her türlü yapılaşmaya müsait ve de toprak bellerinin ucuz olduğu Bayburt vadisidir. Özel müteşebbisin temel maksadı kardır. Başta tarım ve hayvancılığa dayalı bütünleşmiş tesisler olmak üzere her türlü sanayileşmeye uygun ve elverişli yapısıyla bütün Doğu Karadeniz Bölgesi iş adamları için karlı yatırımlar yapmaya açıktır. Bu nedenle bilimsel gerçeklerle, mühendislik ilkeleriyle, bölge ve ülke gerçekleriyle bağdaşmayan bu yanlış uygulamadan derhal dönülmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Ambar
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr