Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / ÇAĞLAYAN IN HEDEFİ GÜNLÜK 335 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

ÇAĞLAYAN IN HEDEFİ GÜNLÜK 335 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

ÇAĞLAYAN  IN HEDEFİ GÜNLÜK 335 MİLYON DOLARLIK İHRACAT21.07.2009Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, günlük 335 milyon dolarlık ihracat yapıldığı müddetçe yıl sonu 100 milyar doları aşma hedefine ulaşılacağını söyledi. Çağlayan yeni teşvik sistemiyle ilgili tebliğlerin 21/07/2009 Salı Günü Bakanlar Kurulu'ndan çıkacağını da bildirerek, "Dünyanın hiçbir tarafında böyle bir teşvik sistemi yok. Bu işin tanıtımının iyi yapılması halinde yurda dönüş olur. Yabancı firmalar da çekilebilir" dedi.

Bakan Çağlayan, 70'i iş adamlarından oluşan 110 kişilik heyetle dün Brezilya'ya giderken, uçakta gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı. Türkiye'nin 2023 yılında ihracatta 500 milyar dolara ulaşma hedefi olduğunu hatırlatan Çağlayan, her sektörün kendisine hedef koyduğunu söyledi.

Yeni teşvik sistemiyle yurt dışında faaliyet yürüten Türk iş adamlarına "yurda dön" çağrısı yaptıklarını bildiren Zafer Çağlayan, bunun yeni teşvik sisteminin en büyük özelliği olduğunu kaydetti. Çağlayan, yeni teşvik sistemiyle ilgili tebliğlerin salı günü Bakanlar Kurulu'ndan çıkacağını bildirdi. Bu işin tanıtımının iyi yapılması halinde yurda dönüşün olacağını, yabancı firmaların da çekilebileceğini anlatan Çağlayan, "Dünyanın hiçbir tarafından böyle bir teşvik sistemi yok. Gittiğim her yerde anlatıyorum. Brezilya ve Şili'de de anlatacağım" dedi.

 

Şili ile ticaret anlaşması imzalanacak

Latin Amerika açılımlarının özellikle yeni pazarlar belirlenmesinde önemli bir açılım olduğunu, Türkiye'den Brezilya ve Şili'ye ilk defa bakan düzeyinde gezi düzenlendiğini bildiren Çağlayan, bu gezide Şili ile serbest ticaret anlaşması (STA) yapılacağını, bunun Amerika kıtasında ilk olacağını vurguladı. Şili ile 474 milyon dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu, STA ile bunu 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildiren Çağlayan, şöyle devam etti: "Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguay Mercosur üyesi. Brezilya ile STA görüşmeleri yürütüyoruz. Bu imzalanırsa, Mercosur üyesi 4 ülkeyle de ticaretimiz gelişecek. Şu anda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Brezilya petrol şirketi Petrobras ile Karadeniz'de petrol çıkarılması için işbirliği yapıyor. Halen 1,7 milyar dolar olan ticaret hacmimiz STA ile 2-3 yıl içinde 5 milyar dolara çıkacak. Mercosur ülkeleri bizimle STA yaparlarsa Kafkasya'ya sıfır gümrükle mal gönderebilecekler.

 

İhracata miktar bazında da bakılmalı

İhracat rakamlarına yalnızca değer değil, miktar bazında da bakmak gerektiğini, Türkiye'nin geçen yıl pik yaparak 132 milyar dolar ihracat yaptığını, 202 milyar dolarlık ithalatla toplam ticaret hacminin 335 milyar doları bulduğunu bildiren Çağlayan, ihracatın yüzde 55'inin Avrupa'ya yapıldığını, bunun 70 milyar doları bulduğunu, küresel kriz ortamında Avrupa pazarlarında ihracatın en büyük gerilemeyi gösterdiğini bildirdi. Geçen hafta Çin ve Endonezya'yı ziyaret ettiğini, bundan sonra Kuzey Afrika, Irak, İran, Libya ve Avrupa'da bir noktaya gideceğini, sonra tekrar Afrika'da Sahra çölünün güneyine, Güney Afrika'ya kadar ziyaret edeceğini, daha sonra Laos, Kamboçya, Vietnam, Malezya, Singapur ve Tayland'a ziyarette bulunacağını söyleyen Çağlayan, "Singapur'un al satçı bir ihracat piyasası var. Altyapı konusunda çok önemli gelişmeler var" dedi.

 
 
Kaynak: Referans Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr