Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TÜRKİYE’ DE BİR İLK…

TÜRKİYE’ DE BİR İLK…

TÜRKİYE’ DE BİR İLK…10.02.2023İskenderun Limandaki Yangına "Yangın Söndürme ve Kurtarma Treni" İle Müdahale Edildi.

Yerli ve Milli Demiryolu Sanayimizin Gücü…
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından İskenderun Limanında konteyner sahasındaki yangına Türkiye’de bir ilk olarak "Yangın Söndürme ve Kurtarma Treni" ile müdahale edildi.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetinde iki depremle sarsılan İskenderun Liman konteyner sahasında başlayan ve üç gün devam eden yangına, yangın söndürme uçakları, helikopter ve itfaiye araçlarının yanı sıra TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü "Yangın Söndürme ve Kurtarma Treni" ile müdahale etti.

Türkiye’ de tek olan tren ve deprem bölgesindeki ve demiryolu sahasındaki yangınlara müdahale etmek üzere getirilen tren, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ’de (TÜRASAŞ) tarafından üretildi.

İlk defa aktif bir yangında kullanılan ve yerli ve milli imkanlarla üretilen, geçen yıl Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından hizmete verilen tren, ağırlıklı olarak demiryollarındaki petrol ve türevlerinin taşınması esnasında yaşanabilecek kazalarda; muhtemel raydan çıkma, yangın, sızıntı ve patlama gibi olaylardaki olası kayıp ve zararları en aza indirmek amacıyla üretildi.

"Yangın Söndürme ve Kurtarma Treni" sadece demir yollarında değil, kara yoluyla ulaşılamayan ve demir yolu hattının geçtiği yerlerdeki orman yangınlarına da müdahale edebilecek şekilde geliştirildi.

Yangına müdahale edilirken aynı zamanda sahip olduğu kurtarma ekipmanlarıyla kazaya konu vagon içinde bulunan yük, yolcu ve personel de emniyete alınabilecek.
Ortalama 6 itfaiye aracının kapasitesine sahip olan, 72 tonluk su ve köpük taşıyan "Yangın Söndürme ve Kurtarma Tren"in üzerinde bulunan uzaktan kumandalı monitörlerle bulunduğu noktadan 100 metre ileriye su püskürtebiliyor ve kendi enerjisini üretebiliyor.

Kaynak: tcddtasimacilik.gov.tr
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr