Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / NAVLUNDA TARİHİ ZİRVEYE ULAŞILDI

NAVLUNDA TARİHİ ZİRVEYE ULAŞILDI

NAVLUNDA TARİHİ ZİRVEYE ULAŞILDI 09.08.2022
Enflasyon, zayıflayan talep, sosyal istikrarsızlık ve Ukrayna'daki savaş, karayolu navlun fiyatlarında çalkantılara yol açarken ikinci çeyrek navlun oranlarında tarihi zirve yaşandı. Transport Intelligence, Upply ve IRU tarafından yapılan Avrupa Karayolu Navlun Oranları Kıyaslaması sonuçlarına göre Avrupa’da navlun oranı endeksi, 2022'nin ikinci çeyreğinde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 121 puana ulaştı.

Enflasyon, zayıflayan talep, sosyal istikrarsızlık ve Ukrayna'daki savaş, karayolu navlun fiyatlarında çalkantılı gelişmelere yol açıyor. Bu durum navlun fiyatlarını da etkiliyor. Avrupa’da bu yılın ikinci çeyreğinde navlun fiyatları 121 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Ti Ekonomi Analisti Nathaniel Donaldson şunları söyledi: "2022'de artan maliyetlerin etkisi, Avrupa kıtasındaki karayolu navlun oranlarının tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasıyla artık çok açık. Ukrayna'nın işgalini takiben ilk yakıt fiyatlarındaki artışlar, endüstriyel hareket ve kötüleşen sürücü sıkıntısı kapasiteyi sıkı tutarken, Avrupalı karayolu taşıyıcıları için çok daha maliyetli bir ortam sağladı. Bir dizi gösterge, tüketim ve üretimde ciddi bir yavaşlamaya işaret ediyor ve bu da yüksek maliyetler oranları yüksek tutarken daha fazla artışları kolaylaştıracak."

IRU Kurumsal Hizmetler Direktörü Vincent Erard ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Şu anda kamyon taşımacılığı endüstrisi için en büyük zorluklardan biri sürücü sıkıntısı ve etkilerinin yakın gelecekte artması ve navlun fiyatlarını etkilemeye devam etmesi muhtemel. Avrupa'da 55 yaş üstü sürücülerin yüzde 34'ü ve 25 yaşın altındaki genç sürücülerin yalnızca yüzde 7'sini temsil etmesiyle, sürücülerin yaş dağılımı şimdiden gelecekte ne olacağına dair bir fikir veriyor. Bu eğilim, COVID-19 salgını sırasında olduğu gibi, bazıları beklenenden daha erken olmak üzere daha yaşlı sürücüler emekli olmaya devam ederse daha da kötüleşecek ve mevcut sürücü havuzunu daha da azaltacaktır. Sürücülük mesleğinin çekiciliğini artırmaya ve mesleğe giriş engellerini (eğitim maliyeti, asgari yaş) kaldırmaya yönelik tüm eylem ve girişimler uzun vadede belirleyici olacaktır."

Kaynak: transmedya.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr