Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / SMART PROJESİ TÜRKİYENİN ULUSLARARASI EN BÜYÜK PROJESİDİR

SMART PROJESİ TÜRKİYENİN ULUSLARARASI EN BÜYÜK PROJESİDİR

SMART PROJESİ TÜRKİYENİN ULUSLARARASI EN BÜYÜK PROJESİDİR15.06.2009
Smart projesinde geri sayım başladı. Ankara Esenboğa içerisinde yer alacak sistemin bulunacağı bina tamamlandı. Smart projesi, 2010 yılının sonunda devreye girecek.
 
Şu anda 2 merkezden(Ankara-İstanbul) idare edilen Türkiye hava trafiği, proje tamamlandıktan sonra tek bir merkezden yönetilir hale gelecek.2bin metrekarelik salonda, sadece hava trafik kontrol merkezi çalışanları hizmet verecek.

“Hava kontrolleri, son teknolojiyle çalışacak”

Orhan Birdal, sistemle; Hava kontrollerinin daha modern çalışma şartlarına kavuşacağını belirtti. Türk hava trafiğinin, Dünya’da birçok ülkede olmayan modern teknolojiyle idare edileceğine vurgu yapan Genel Müdür, “Hava trafiği Smart Projesiyle bugün Dünya’da ki gelişmiş ülkelerin bile henüz kullanmaya başlamadıkları modern teknoloji harikasıyla idare edilecek. Bu da hava trafiğinin daha süratli ve güvenli olarak ülkemiz üzerinde cereyan etmesine katkı sağlayacak” açıklamasını yaptı.

“Türkiye’nin uluslar arası en büyük projelerindendir”

Proje için, “Sadece havacılığın değil, belki de Türkiye’nin uluslar arası proje anlamında yapmış olduğu en büyük işlerden biridir” diyen Birdal, projenin toplam 150milyon Avro civarında olduğunu söyledi. Birdal şu açıklamayı yaptı: “Dolayısıyla rakamsal olarak da çok büyük bir proje, daha da önemlisi Türkiye’nin tamamını kapsayacak şekilde tüm hava trafik alt yapımızı yeniden dizayn edecek bir proje. Projenin işlevi, aslında bedelinden çok daha büyük.”

“Hava sahamız rahatlayacak”

Smart projesi ile dikey ve yatay hava sahasının da rahatlayacağını dile getiren Birdal, “Dolayısıyla hava sahamızda bulunan trafik sahası, genişlemiş olacak. Türkiye hava sahasında 24 saat içerisinde yaklaşık 3500’ün üzerinde hava trafiği hizmeti verilmekte. Sistemle çok daha fazla uçağa hizmet verilebilecek. Smart’ la alt yapı hazır hale gelecek” açıklamasını yaptı.

“Eylül-Ekim’de test çalışmaları başlayacak”

Orhan Birdal, Eylül-Ekim aylarında sistemlerin tamamının monte edilmiş olacağını söyledi. Bu aylarda test çalışmalarının da başlamış olacağını kaydetti. Test çalışmaları sırasında, uçak hareketlerinin yeni binadan değil, yine eski binadan yönetileceğini vurgulayan Birdal, “Ancak bu sistemlerin testi bittikten sonra, yeni binadan ve sistemlerle hava trafik kontrolü yapılmaya başlanacak. Bunun da maksimum süresi 2010 yılı sonunu bulur. Bu tarihten sonra, Türkiye’nin hava trafiği kontrol edilmiş olacak” dedi.

 

Kaynak: DHMI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr