Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / SIRBİSTANDAN UÇUŞ ENGELİ

SIRBİSTANDAN UÇUŞ ENGELİ

SIRBİSTANDAN UÇUŞ ENGELİ03.06.2009

Sırbistan Havacılık makamından Türk havayolu firmalarını şoke eden karar. Hiçbir Türk havayolu şirketine uçuş izni vermeyecekler.

Sitemize gönderilen Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) imzalı aynen şöyle deniyor:

“Sırbistan Sivil Havacılık yetkilileri tarafından, YUTA (Yugoslav Seyahat Acentaları Birliği), JAT Airways ve JAT Airways ile charter anlaşması imzalayan tur operatörlerinin katılımları ile Yaz 2009 sezonunda Türkiye’ye düzenlenecek olan charter seferlerinin değerlendirilmesine ilişkin bir toplantı düzenlenmiştir.

Toplantı sonrası YUTA, ek 1’de yeralan Sırpça mesajı tüm katılımcılara göndermiştir. Metnin Türkçe tercümesi ek 2’de sunulmuştur.

Ek 2’de bildirildiği üzere Sırbistan Sivil Havacılık makamı hiçbir Türk havayolu firmasına Belgrad’dan uçuş izni verilmeyeceğini bildirmiştir.

Yaz sezonunda Sırbistan’dan operasyon planlayan üye havayollarımız, yapmış oldukları permi müracaatları ile ilgili olarak Sırbistan Sivil Havacılık makamından bugüne kadar müspet veya menfi herhangi bir cevap almadıklarını derneğimize bildirmişlerdir.

İçinde bulunduğumuz global krizin etkileri nedeni ile üye havayollarımız çok daha uygun fiyat politikaları uygulamasına rağmen, geçtiğimiz yıllara oranla turistik seferlerin frekanslarında önemli ölçüde düşüşler yaşamaktadır. Bulundukları pazarların liderleri konumunda olan tur operatörü partnerlerimizden almış olduğumuz bilgiler doğrultusunda, yüksek sezonda dahi, hala doluluk oranlarının yeterli seviyeye ulaşmadığını raporlarında gözlemlemekteyiz. Mücadele etmekte olduğumuz bu duruma ilave olarak; özellikle içinde bulunduğumuz yaz sezonunda, bazı ülke Sivil Havacılık makamları tarafından mütakabiliyet ilkesine uymayan uygulamalar başlatıldığını gözlemlemekteyiz.

Geçtiğimiz yıllarda Rusya ve Ukrayna Sivil Havacılık makamlarının kendi havayolu firmalarını desteklemek amacı ile tek taraflı başlattığı uygulamaların ardından sektörümüz mevcut potansiyelden mahrum bırakılmıştır. Nisan 2009 ayında lokal tur operatörleri ile yapmış olduğu toplantının ardından, Kazakistan Sivil Havacılık makamı da benzer uygulamaya geçmiş, Kazakistan uçaklarının base’inin bulunduğu havalimanlarından sadece Kazak taşıyıcıların operasyonlarına izin vereceğini, Türk firmalarına izin vermeyeceğini açıklamıştır. Bu ülkeleri takiben, yukarıda belirttiğimiz, Sırbistan Sivil Havacılık makamının almış olduğu karar ile sektörümüzün kış aylarında kayıplara maruz kalmaması için maksimum performans göstermesi gereken yaz aylarında uçakları yerde kalarak, ciddi maliyetler ile mücadele etmeleri gerekmektedir.

Ülkemize getirilen her turist ve ekonomiye sağladığı katkı hususunda turizm sektörünün konuya göstermiş olduğu hassasiyeti, havayolu taşımacılık sektörü olarak bizler de paylaşmaktayız; ancak yukarıda belirtmiş olduğumuz nedenlerden dolayı charter taşımacılığı ile ilgili kaybedilecek trafik hakları, önümüzde yıllarda ülkemize yönelik turizm talebinin sektörümüz tarafından karşılanamamasına sebep olacaktır.

Sırbistan Sivil Havacılık makamının ülkemiz havayolu firmalarının yaz operasyonlarına ilişkin almış olduğu tek taraflı kararın uygulamaya alınmaması ve üye havayollarımızın mağdur edilmemesi için Ulaştırma Bakanlığımızın, Turizm Bakanlığımızın ve Dış İşleri Bakanlığımızın gerekli hassasiyeti göstereceklerine ve sektörümüzün pazar kayıplarına engel olacağı inancını taşımaktayız.”

TÜRKİYE ÖZEL SEKTÖR HAVACILIK İŞLETMELERİ DERNEĞİ

KAYNAK: LOJİPORT

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr