Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / NAKLİYECİLERDEN RUSYA VE KAZAKİSTAN'A "HAKSIZ REKABET" İSYANI

NAKLİYECİLERDEN RUSYA VE KAZAKİSTAN'A "HAKSIZ REKABET" İSYANI

NAKLİYECİLERDEN RUSYA VE KAZAKİSTAN'A 06.07.2021
Nakliyeciler Sarp Sınır Kapısı'nda bir araya gelerek Kazakistan ve Rusya'yı protesto etti. Kazakistan’ın Türk nakliyecilere transit geçiş belgesini sadece Hazar Ro Ro şartı ile vermesi, Türk araçlarına ortalama 3 bin dolar ek maliyet getiriyor.

Türkiye’nin birçok şehrinden gelen nakliye firması sahipleri, Artvin’in Kemalpaşa İlçesi’ndeki Sarp Sınır Kapısı’nda toplanarak transit geçişlerde kendilerine sorun yaşatan Kazakistan ve Rusya’yı protesto ettiler.
Burada basın açıklaması yapan nakliyeciler yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Türkmenistan’ın tüm kara sınır kapılarını kapatmasıyla Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan’a yapılan tüm taşımaların, mecburen Kazakistan üzerinden yapılmak zorunda kalındığını belirttiler.

Açıklamada "Dünya Ticaret Kanunu’na göre hiçbir ülke transit geçişlerde kısıtlama yapmazken kanunların ötesinde Türk dünyasının üyelerinden olan Kazakistan’ın diğer Türk dünyası üyesi olan biz Türk nakliyecilerine karşı bu uygulaması, kabul edilemez" ifadesine yer verildi.

Nakliyeciler adına açıklama yapan Burak Ay şunları söyledi:

"Ülkemizin dünya yollarındaki bayrak taşıyıcısı olan biz karayolu nakliyecileri, maalesef ihracat ülkesi olmamıza rağmen özellikle Kazakistan’ın sadece Türk nakliyecilere yaşattığı geçiş belgesi sorunu nedeniyle Orta Asya ülkelerine ihracatımızı taşıyamayacak hale geldi. Koronavirüs nedeniyle Türkmenistan’ın tüm kara sınır kapılarını kapatmasıyla Türkmenistan Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan’a yapılan tüm taşımalar, mecburen Kazakistan üzerinden yapılmak zorunda kaldı.

'DİĞER ÜLKE NAKLİYECİLERİYLE REKABET EDEMEZ DURUMA DÜŞTÜK'

Dünya Ticaret Kanunu’na göre hiçbir ülke transit geçişlerde kısıtlama yapmazken kanunların ötesinde Türk dünyasının üyelerinden olan Kazakistan’ın diğer Türk dünyası üyesi olan biz Türk nakliyecilerine karşı bu uygulaması, kabul edilemez.
Kazakistan’ın Türk nakliyecilere transit geçiş belgesini sadece Hazar Ro Ro şartı ile vermesi, Türk araçlarına ortalama 3 bin dolar ek maliyet getirdi ve diğer ülke nakliyecileri ile rekabet edemez duruma düşürdü.

'TÜRK NAKLİYE SEKTÖRÜNÜN ÇALIMAMASI İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPIYORLAR'

Kazakistan’ın bu uygulamalarına ek Rusya da gümrüklerindeki inşaatı sebep göstererek, transit geçecek Türk nakliyecilerin sadece Azerbaycan üzerinden ülkesine gelmesine izin veriyor. Özetle hem Rusya hem de Kazakistan, Türk nakliye sektörünün Orta Asya ülkelerine çalışmaması adına ellerinden geleni yapıyor.

'BU UYGULAMALARI KABUL ETMİYORUZ'

Rusya ve Kazakistan’ın Türk nakliyecilerine karşı bu uygulamalarını asla ve asla kabul etmiyoruz. Bizler, ihracat ülkesi olmamıza rağmen ülkemize yüksek oranda boş olarak yük almaya gelen hiçbir ülke nakliyecilerini bu tür uygulamalara maruz bırakmıyoruz. Buradan özellikle Kazakistan yetkililerine seslenmek istiyoruz; biz, eşitlik istiyoruz. Ekmeğimizi böleriz lakin ekmeğimizin hepsini elimizden almaya çalışanlar da müsaade etmeyiz.
Türk dünyasının üyesi Kazakistan yetkililerinden ve Türk dünyasının Aksakalı olan Sayın Nur Sultan Nazarbayev’den en kısa zamanda olaya müdahale ederek Türk nakliyecilerine yaşatılan eşitsizlikleri düzelteceklerini umuyoruz.

'BİR ÇÖZÜM ARIYORUZ'

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’a seslenmek istiyoruz; Taşıma yaptığımız ülkelerde sadece Türk plakalı araçlara yaşatılan eşitsizlikler nedeniyle yüzlerce firma, çalışabilmek adına sektör göçü yaparak yabancı plaka araç alıyor, yabancı ülkelerde firma kurmak zorunda kalıyor. Bizler, Türk plakalı araçlarla ihracatımızı dünyanın her ülkesine taşımak istiyoruz. Ülkemizin her bölgesinden yaşadığı eşitsizlikleri duyurmak amacıyla sarp sınır kapısına gelen Türk nakliyeci arkadaşlarımız, bayrağımız altında toplandık bir çözüm arıyoruz.

'UÇUŞ YASAĞINA KISA SÜREDE ÇÖZÜM BULUNUYORSA BİZLER DE BU GÜCÜ GÖRMEK İSTİYORUZ'

Rusya’dan ülkemize gelecek turistler için konulan uçuş yasağına bile devletimiz kısa zamanda çözüm buluyorsa kudretli devletimizin, sorun çözmedeki bu gücünü Türk nakliye sektörü olarak bizler de hissetmek, görmek istiyoruz."

Kaynak: lojiport.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr