Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / ÖZBEKİSTAN'A TAŞIMA İÇİN TEK BİR BELGE YETECEK

ÖZBEKİSTAN'A TAŞIMA İÇİN TEK BİR BELGE YETECEK

ÖZBEKİSTAN'A TAŞIMA İÇİN TEK BİR BELGE YETECEK20.07.2020
Uluslararası yolcu ve mal taşımacılığı anlaşmasının tamamlanan hükümleri ile Türkiye ve Özbekistan arasında ulaştırma alanındaki anlaşma yürürlüğe giriyor.

Türkiye ve Özbekistan arasında ulaştırma alanındaki anlaşma yürürlüğe giriyor. Özbek basınına göre, Özbekistan ve Türkiye, uluslararası yolcu taşımacılığı ve mal taşımacılığı (8 Ağustos 2020'de yürürlüğe girecek olan) hükümetler arası Anlaşmanın ve uluslararası kombine mal taşımacılığı (9 Temmuz 2020'de yürürlüğe giren) hükümetler arası Anlaşmanın yürürlüğe girmesine ilişkin onay prosedürleri tamamlandı.

Habere göre, bu uluslararası anlaşmalar, 25 Ekim 2017 tarihinde Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın Türkiye Cumhuriyeti'ne yaptığı ziyaret sırasında imzalandı.

Haberde, "Yolcuların ve malların uluslararası karayolu taşımacılığına ilişkin Anlaşma hükümleri, iki devletin toprakları arasında ulaşımın uygulanması ve bölgelerinden ve üçüncü ülkelere / ülkelerinden transit geçiş için prosedür ve koşulları belirler. Belge, yol ücretlerini ödemeden uluslararası kargo taşımacılığının uygulanması için karşılıklı olarak kabul edilen izin sayısının parite koşulları için yıllık değişimi öngörmektedir" denildi.

Anlaşmanın, uluslararası karayolu taşıyıcıları için elverişli koşullar oluşturmayı ve iki ülke arasında karşılıklı karayolu ile mal taşıma hacmini artırarak ticari ilişkileri daha da geliştirmeyi amaçladığı da kaydedildi. Bu arada, anlaşma hükümlerinde şu maddeler de dikkat çekiyor; uluslararası kombine mal taşımacılığı anlaşması da Özbekistan ile Türkiye arasında malların taşınması ve ayrıca bölgelerinden, kısmen demiryolu, su ve karayolu taşımacılığı ile transit geçiş için geçerlidir.

Haberde şuna da dikkat çekildi: Bu Anlaşmanın en önemli avantajı, taşımacılığa çeşitli taşıma türleri dahil edilmiş olsa bile, malların tüm kargo güzergahı boyunca tek bir nakliye belgesi (izin) altında teslim edilmesidir. Anlaşma kapsamında kombine kargo taşımacılığının yasal düzenlemesi, iki ülke arasında karşılıklı mal sevkiyatının sürekliliğini sağlar.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

Kaynak: lojiport.com
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr