Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / AVRUPA’DA KAMYONLAR İÇİN 26 BİN ŞARJ NOKTASINA İHTİYAÇ VAR

AVRUPA’DA KAMYONLAR İÇİN 26 BİN ŞARJ NOKTASINA İHTİYAÇ VAR

AVRUPA’DA KAMYONLAR İÇİN 26 BİN ŞARJ NOKTASINA İHTİYAÇ VAR28.01.2019Avrupa'nın karbondioksit (CO2) hedefleri için 2025/2030 tarihine kadar AB otoyolları boyunca elektrikli kamyonlar için 26 bin şarj istasyonuna ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Avrupa Komisyonu, gelecek hafta içeresinde bu konularla ilgili bir toplantı yaparak, Avrupa'nın yol haritasını belirleyecek.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), AB genelindeki elektrikli ve diğer alternatif motorlu kamyonlar için uygun şarj ve yakıt ikmali altyapısının bulunmamasına ilişkin verileri yayınladı. ACEA, bu yeni verileri, Avrupa Parlamentosu temsilcileri, 28 ulusal hükümet ve ‘trilogue'un müzakerelerinin bir parçası olarak gelecek hafta gerçekleşecek olan ve CO2 hedefleri hakkındaki belirleyici olacak toplantının öncesinde duyurdu.

AB'nin iddialı CO2 standartlarına ulaşmak, ancak sıfır ve düşük emisyonlu kamyonların hızlı ve büyük bir pazarda alımı ile mümkün olacağı belirtiliyor. Ancak AB'nin bunu sağlamak için net bir eylem planı yok. Bunun için yeni CO2 hedefleri üzerinde bir anlaşma yapmak ve gerekli altyapı için çalışmak gerekiyor.

Tahminlere göre, 2025/2030 tarihine kadar AB otoyolları boyunca elektrikli kamyonlar (500 kW'den büyük) için en az 6 bin yüksek güç şarj noktasına ihtiyaç duyulacak. Ayrıca, kamyonlar için uygun olan 20 bin adet "normal" şarj noktası dolayısıyla 26 bin şarj noktasına ihtiyaç var.

ACEA Genel Sekreteri Erik Jonnaert, yaptığı açıklamada kamyonlar için tek bir kamu şarj noktasının bulunmasının şaşırtıcı olduğuna dikkat çekti.

Otoyollar boyunca elektrikli binek otomobiller için yüksek güçlü şarj noktaları kullanılmasına rağmen, ağır hizmet kamyonları bu altyapıyı çok daha yüksek güç ve enerji taleplerinin yanı sıra tüm ana hat boyunca şarj etmek için ihtiyaç duyacakları çok sayıda park yeri nedeniyle kullanamıyor.

Benzer şekilde, basınçlı depolamanın kamyon talebini karşılamak için çok küçük olması koşuluyla, otomobiller için hidrojen doldurma istasyonları kamyonlar için uygun olmadığı görüşü belirtildi. 2025/2030 tarihine kadar bin tane özel hidrojen istasyonuna ihtiyaç duyuluyor. Avrupa'da 10'dan daha az istasyon var.

Sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için kamyona özel kamu dolum istasyonları şu anda bazı AB üye ülkelerinde mevcut olmakla birlikte, bunların dağılımı Avrupa'da hala düzensiz ve istasyonların sayısı düşük sayıda.

Kaynak: transmedya.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr