Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKAD BAŞKANI ELDENER, ÖĞRENCİLERLE “3. HAVALİMANI VE HAVA KARGO SEKTÖRÜNE ETKİSİ” PANELİNDE BULUŞTU

UTİKAD BAŞKANI ELDENER, ÖĞRENCİLERLE “3. HAVALİMANI VE HAVA KARGO SEKTÖRÜNE ETKİSİ” PANELİNDE BULUŞTU

UTİKAD BAŞKANI ELDENER, ÖĞRENCİLERLE “3. HAVALİMANI VE HAVA KARGO SEKTÖRÜNE ETKİSİ” PANELİNDE BULUŞTU06.03.2018Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, Türkiye'de lojistik kültürün geliştirilmesi hedefine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu hedef çerçevesinde lojistik eğitimi alan öğrencilerle her fırsatta bir araya gelmeye çalışan UTİKAD Başkanı Emre Eldener, İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgi Lojistik Kulübü tarafından 27 Şubat'ta gerçekleştirilen panele katıldı.

“3. Havalimanı ve Hava Kargo Sektörüne Etkisi” konulu panelde bir sunum gerçekleştiren Eldener, “Türkiye'den yapılan ihracatın mal bedeli bazında %11'ini hava kargo oluşturuyor. Hava kargo taşımacılığının hızla büyüdüğünü göz önünde bulundurduğumuzda Yeni Havalimanı'nın önemini daha iyi anlayabiliriz” diye konuştu.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgi Lojistik Kulübü tarafından 27 Şubat 2018 tarihinde Bilgi Santral Kampüs'te düzenlenen “3. Havalimanı ve Hava Kargo Sektörüne Etkisi Paneli”ne katıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Kenan Dinç moderatörlüğünde gerçekleşen panelde 3. Havalimanı projesinin detayları, projenin bölgemize ve ülkemize etkileri konuşuldu. UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener'in de panelist olarak katıldığı etkinlikte Turkish Cargo Türk Hava Yolları Genel Müdür (Kargo) Yardımcısı Turhan Özen, Lufthansa Cargo Türkiye Bölge Direktörü Hasan Hatipoğlu, DHL Express Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tonguç ve İGA Havalimanı İşletmesi İş Geliştirme Müdürü Ümit Dindar yeni havalimanının lojistik sektörüne etkilerini ayrıntılı olarak anlattı.

Panelistlerin tanıtılmasının ardından, İGA Havalimanı İşletmesi İş Geliştirme Müdürü Ümit Dindar, Yeni Havalimanı hakkında merak edilen noktaları anlattı. 8 ay sonra Yeni Havalimanı'na geçileceğini belirten Ümit Dindar, Atatürk Havalimanı'ndan taşınma sürecinde Yeni Havalimanı'na gelmeyecek tek şeyin orada yaşanan sıkışıklıklar, operasyonel problemler olduğunu belirtti.

Dindar'ın ardından kürsüye çıkan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, sözlerine yaşanacak bu geçişin bir ilk olduğunu ve çok zorlu olacağını belirterek başladı. Başkan Eldener, Ümit Dindar ve ekibine kolaylıklar diledi. UTİKAD olarak gerek havalimanları gerek havayolları gerekse acenteler aracılığı ile sektörle çok yakın olduklarını belirten Eldener, “Sektörün belli başlı firmalarının yanı sıra sektörümüzde faaliyet gösteren yüzlerce küçük ve orta büyüklükte firmayı da temsil ediyoruz. Bildiğiniz gibi UTİKAD'ın çok farklı bir üye profili var. Sektörün tüm paydaşlarını aynı çatı altında buluşturuyoruz” dedi. Lojistik sektörünün ülkemize ait kanun, mevzuat ve yönetmeliklerin yanı sıra uluslararası konvansiyonlar ve anlaşmalardan da etkilendiğini belirten Eldener, “Sektörün önde gelen yöneticileri UTİKAD bünyesinde oluşturulan ve uzun yıllardır faaliyet gösteren Havayolu Çalışma Grubu kapsamında bir araya geliyor. Sektörün hem fiziksel alt yapı sorunlarına hem de mevzuat alt yapısıyla ilgili aksaklıklara çözüm üretmek için çalışıyor. Aynı zamanda uluslararası iş birlikleri ve anlaşmalardan yararlanarak sektöre destek veriyorlar” diye konuştu. Hava kargo sektörünün son yıllarda büyük bir atılım gösterdiğini vurgulayan Eldener, “Hava kargo taşımaları Türkiye'den yapılan ihracatın mal bedeli bazında %11'ini oluşturuyor. Hava kargo taşımacılığındaki hızlı artış da göz önüne alındığında Yeni Havalimanı'nın gerekliliği daha net bir şekilde ortaya çıkıyor” dedi.

Eldener'in ardından söz alan Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen, öğrencilere yönelik değerli tavsiyelerde bulunduğu konuşmasında, büyük resmi görmeden detay bir konuda uzmanlaşmanın olmayacağını bu nedenle tedarik zinciri ve lojistik konularını çok iyi anladıktan sonra alt konularında uzmanlaşmaya yönelimi önerdi.
 
Lufthansa Cargo Türkiye Bölge Direktörü Hasan Hatipoğlu, Ümit Dindar'ın sunumunda yer alan bir videodan yola çıkarak, “Hayal Et!” dedi. Hatipoğlu, hava kargo lojistiği için sorunların ortadan kalkmasını hayal ettiğini söyledi. DHL Express Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tonguç ise Yeni Havalimanı projesinin kendileri için büyük önem taşıdığını belirterek, DHL olarak hedeflerinin Türkiye'yi, Güney Avrupa, Ortadoğu ve Asya'yı bağlayacak bir hub yapmak olduğunun altını çizdi.

E-Ticaret'in önemine değinilen ve mevzuatlar ile alakalı ciddi iyileştirmelere ihtiyaç duyulduğu belirtilen soru-cevap kısmı ile tamamlanan panelin sonunda, “Logitrans Career Meeting by Bilgi Lojistik” etkinliği ve Yeditepe Üniversitesi Lojistik Kulübü ile birlikte kurdukları Lojistik Öğrenci Konseyi ile dikkat çeken Bilgi Lojistik Kulübü adına, Kulüp Başkanı Yusuf İbre, tüm panelistlere ve dinleyicilere katıldıkları için teşekkür etti, ses getiren başarılı çalışmalara devam edeceklerini belirtti.
 
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr