Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / “SERBEST BÖLGE, ASLINDA HİÇ DE SERBEST DEĞİL”

“SERBEST BÖLGE, ASLINDA HİÇ DE SERBEST DEĞİL”

“SERBEST BÖLGE, ASLINDA HİÇ DE SERBEST DEĞİL”31.10.2017Ahmet Musul, “İzmir’in serbest bölgesi, ihracatı yavaşlatmak için kurulmuş gibi saat 17.00’dan sonra işlemlerin yapılmadığı, mesai ücretlerinin can sıkıcı olduğu bir bölge. Halbuki serbest bölgelerin, serbest olması lazım” dedi.

Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı tarafından (EGEV) "Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon" ana temasıyla düzenlenen Ege Ekonomik Forumu'na katıldı.

Ekonomi Bakanlığı destekleriyle NTV, Özgencil Grubu ve Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı tarafından 25-26 Ekim tarihlerinde Swissotel İzmir’de düzenlenen Ege Ekonomik Forum’da “Tarihi İpekyolu’ndan Gününüze Ticaret ve Lojistik” oturumunda, Türkiye’nin lojistik ve denizcilikteki geleceği ele alındı. Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar’ın yönettiği oturumda, Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, Çin Uzmanı Andrew Leung ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk konuştu.

Rekabet dünyasından uzaklaşıyoruz

Oturumda konuşan, Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul ise serbest bölgelerin durumundan kaynaklı ülke olarak rekabetten uzaklaştığımızı dile getirerek ‘Serbest Bölgeler içersinde en büyüklerden birine sahip olan İzmir’in serbest bölgesi ihracatı yavaşlatmak için kurulmuş gibi saat 17.00’dan sonra formalitelerin yapılmadığı, işlemlerin yapılamadığı mesai ücretlerinin can sıkıcı olduğu bir bölge. Halbuki serbest bölgelerin, serbest olması lazım. Serbest bölgeden yükleyen bir Türk aracı gümrüksüz akaryakıt satışı alma imkânından yararlanamıyor. Bu yasağı kendimize koyuyoruz. Kendi ülkemizin koyduğu bir avantajı, kendi ülkemizde kurduğumuz serbest bölgeyi kaldıramıyoruz. Bizim bu durumumuzun bizi hızla rekabet dünyasından uzaklaştırıyor’ diye konuştu.

Maliyet avantajımız yok

Türkiye’nin ihracat ürünlerini taşımada bir maliyet avantajı elde edemediğini de ifade eden Musul, Çin ile Türkiye’yi kıyaslayarak, şunları söyledi; 'Çin’in tamamı tren yolları ile örülmüş durumda. Bizde ise bugün hiçbir ihracat ürünümüzü, bırakın yurtdışını yurt içinde dahi bir noktadan noktaya taşıyarak maliyet avantajı elde edemiyoruz.'

Kaynak: lojiport.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr