Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / BAKAN TÜFENKCİ: OVAKÖY, HABURA ALTERNATİF OLACAK

BAKAN TÜFENKCİ: OVAKÖY, HABURA ALTERNATİF OLACAK

BAKAN TÜFENKCİ: OVAKÖY, HABURA ALTERNATİF OLACAK03.10.2017

A Haber’de Kuzey Irak'a yönelik ekonomik yaptırımlarla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Tüfenkci, "Nusaybin Ovaköy, Habur'a alternatif olacak" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, A Haber canlı yayınında Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtladı.

Bakan Tüfenkci, "Şu anda Habur açık durumda. Karşılıklı olarak araç giriş çıkışlarında bir düşme oldu. Kontroller de sıklaştırıldı. Çünkü hem provokasyona açık bir takım sıkıntılı patlayıcıların veya mühimmatların geçirilmemesi noktasında hem Kuzey Irak'tan dönen araçların kontrollerinin sıkı bir şekilde yapıldığı, ülkemizden de ihracat noktasında da sıkı ve kontrollü olduğunu ifade etmek gerekir Bu Habur'un sürekli açık tutulacağı anlamına da gelmemelidir. Kuzey Irak'ta Türkiye'nin tüm ikazlarına rağmen bir referandum yapıldı ve bunun bir sonuçları olacak." dedi.

Öte yandan Habur'a alternatif bir kapı açılması gündemde mi? sorusu üzerine Bakan Tüfenkci, "İhracatın dörtte biri Kuzey Irak'a yapılmakta. Habur'a alternatif kapı için çalışma yapıyoruz. Nusaybin Ovaköy, Habur'a alternatif olacak." açıklamasında bulundu.

Bakan Tüfenkci şöyle devam etti:

"Ebetteki biz hükümet olarak ihracatçı, üreticimizin yanındayız. Bu tip şoklara karşı da asasında Türkiye Cumhuriyeti hükümeti epeyce tecrübe kazandı. Biz zaten hükümet programı olacakta alternatif pazarlara, güzergâhlara çalışıyorduk. Gördüğümüz ve gelinen noktada ebetteki alternatif güzergâhlar mevcut… Bunların en başında Gürbulak-Bazargan-Gara hudut kapısı İran üzerinden, yine Kapıköy-Razi Sınır Kapısı oradan çıkışlar yapılabilir. Yine maliyeti daha düşük olan Sero-Gara hudut kapısmız var. Ayrıca Mersin-İskenderun-Hayfa Ro-Ro hattı üzeninde çalışmalar var. Yine Mersin-İskenderun veya bir başka limanımızdan Süveyş Kanlı-Kızıldeniz-Basra Körfezi rotasıyla Irak'a konteyner taşımacılığı da yapılabilir. Yine orta vadede Habur'a yeni alternatif kapı için çalışma yapıyoruz, Üzerinde çalışmalarımız var. İhracatın dörtte biri Kuzey Irak'a yapılmakta. Nusaybin Ovaköy, Habur'a alternatif olacak."

CİLVEGÖZÜ SINIR KAPISI'NDA SON DURUM

Cilvegözü Sınır Kapısının önemine dikkat çeken Bakan Tüfenkci, "Giriş ve çıkış gümrük hizmetleri sınırlandırılmış vaziyette. Suriye'den ülkemize giriş, Türk vatandaşlarının giriş-çıkış ve gümrük hizmetleri durdurulmuş durumda. Gerekçe orada geçtiğimiz ay içerisinde meydana gelen birtakım sıkıntılar. Karşı kapının güvenliği noktasındaki ve oradaki örgütlerin ele geçirmesi neticesinde oluşan bir durum." ifadelerine yer verdi.

Kaynak: T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr