Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKAD BAŞKANI ELDENER BATUM’DA TÜRK LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜ DEĞERLENDİRDİ

UTİKAD BAŞKANI ELDENER BATUM’DA TÜRK LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜ DEĞERLENDİRDİ

UTİKAD BAŞKANI ELDENER BATUM’DA TÜRK LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜ DEĞERLENDİRDİ26.09.2017UTİKAD'ın da destekleyen kurumlar arasında yer aldığı IV. Uluslararası Karadeniz ve Hazar Denizi Taşımacılığı Forumu (IV. International Black and Caspian Sea Transport Forum), 7- 8 Eylül 2017 tarihlerinde Gürcistan’ın başkenti Batum’da gerçekleşti.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener'in de sunum yaptığı forumda deniz taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı, nehir ve iç suyolu taşımacılığı ile uluslararası güzergahlar ele alındı.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, Türk lojistik sektörünü uluslararası platformlarda temsil etmeye devam ediyor. Çin’in başlattığı ve dünya ticaret yollarına büyük etki edeceği öngörülen Modern İpekyolu ve bu yolun yaratacağı yeni güzergahların masaya yatırıldığı IV. Uluslararası Karadeniz ve Hazar Denizi Taşımacılığı Forumu (IV. International Black and Caspian Sea Transport Forum)’na UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, konuşmacı olarak katıldı.

7- 8 Eylül 2017 tarihlerinde Gürcistan’ın başkenti Batum’da gerçekleşen foruma; Gürcistan, Ermenistan, Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, İran, Türkmenistan, Almanya ve İsviçre’den sektör temsilcileri ve kamu görevlileri katılım sağladı. Forumda deniz taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı, nehir ve iç suyolu taşımacılığı ile uluslararası güzergahlar tartışıldı.

Forumun ikinci gününde ‘Bölgede İntermodal Taşımacılık’ konulu panelde sunum yapan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, katılımcılarla öncelikle Türk lojistik sektörü hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Türk lojistik sektörünün büyüklüğünün 30 milyar doların üstünde olduğunu belirten Emre Eldener, “Türkiye’nin kargo kapasitesinin son 10 yılda 4 kat arttığını biliyoruz. Aynı zamanda Türk bayraklı deniz filosu 10 yıl içinde yüzde 60 artış gösterdi. Türkiye’nin dış ticaretindeki taşıma modlarının oranını incelediğimizde ise yüzde 61 denizyolu, yüzde 27 karayolu, yüzde 11 havayolu, yüzde 1 demiryolu kullanıldığını görüyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin Asya ve Avrupa’nın multimodal taşımacılıkta köprü vazifesi gördüğünün altını çizen Eldener, “One Belt One Road projesine bakıldığında Türkiye’nin birçok avantajı olduğunu görebiliyoruz. BTK (Bakü-Tiflis-Kars) güzergahı ile Kuzey Afrika’ya kurulacak bağlantı, Viking Treni ile Karadeniz ve Baltık Denizi bağlantısı Türkiye açısından önemli hatlar olarak ortaya çıkıyor. Aynı zamanda son yıllarda ülkemizdeki altyapı yatırımları da Türkiye’nin transit taşımacılıkta ‘hub’ olma iddiasını güçlendiriyor. Bu yatırımların en başında kuşkusuz İstanbul Yeni Havalimanı geliyor” dedi. Yeni Havalimanı’nın Atatürk Havalimanı'ndan 14 kat daha büyük bir kargo alanına sahip olacağının da altını çizen Eldener, “1.5 milyon metrekarelik alana kurulacak olan lojistik merkezler ile Türkiye’nin ilk ‘kargo şehri’ de hayata geçmiş olacak” diye konuştu.

Türkiye’nin konteyner limanları ve ana hatları, limanlardaki dış yatırımlar, Ro-Ro hatları ve Karadeniz’deki Ro-Ro, tren feribotu ve konteyner hatları ile ilgili bilgiler de paylaşan UTİKAD Başkanı, “Ülkemizde bulunan 172 limanda elleçlenen yük 416 milyon tonun üzerinde. Ancak liman kapasitesi göz önüne alındığında 948 milyon ton yük elleçlenebilir. Türkiye’nin konteyner elleçleme kapasitesi milyon TEU bakımından 2003 yılından 2016 yılına yüzde 266 oranında artmış, 2023 yılına kadar da yüzde 263 oranında artması hedefleniyor” dedi. Eldener, ayrıca limanlara planlanan yatırımlarla birlikte önümüzdeki yıllarda 1366 milyon ton yük elleçlenebileceğinin de altını çizdi.

UTİKAD’ın Türk lojistik sektörünün gelişimi için çalışmalarını hem ulusal hem de uluslararası platformlarda sürdürdüğünü belirten Eldener, sunumunun sonunda UTİKAD’ın uluslararası paydaşlar ile her platformda buluşmaya ve yeni iş birliklerine hazır olduğunu da ekledi. Sunumun ardından UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener katılımcıların sorularını yanıtladı.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr