Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / MERSİN’DE “LOJİSTİK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI”

MERSİN’DE “LOJİSTİK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI”

MERSİN’DE “LOJİSTİK BİLGİLENDİRME TOPLANTISI”06.06.2017Ekonomi Bakanlığınca, Deniz Ticaret Odaları iş birliğiyle 5 kentte düzenlenecek “Lojistik Bilgilendirme Toplantıları”nın ilki Mersin’de yapıldı.

Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü Lojistik Dairesi Başkanı Değer:”64 bin ihracatçımız, 240 tane gümrük bölgesine ve ülkeye ihracat yapıyor. Bu nedenle konteyner sorunu bizim için çok önemli bir konu. Öncelikli olarak, ihracatçılarımız ile konteyner taşımacılığı yapan firmalarımızın karşılıklı diyalog halinde bu konuyu sonuçlandıracaklarını düşünüyorum”

Yüksek navlun fiyatları ihracatçıyı vurdu

İhracatçı firmaların, son dönemlerde ihraç yüklemeleri için konteyner bulmakta sıkıntı yaşamaları ve konteyner eksikliği gerekçesiyle navlun fiyatlarının yükselmesi nedeniyle yaptıkları şikayetlere çözüm üretmek amacıyla Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) başvurusu üzerine Ekonomi Bakanlığınca, Deniz Ticaret Odaları iş birliğiyle düzenlenen “Lojistik Bilgilendirme Toplantıları”nın ilki Mersin’de AKİB binasında gerçekleştirildi.

Değer, toplantıdaki konuşmasında, ilki Mersin’de düzenlenen toplantının, İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara’da da yapılacağını aktardı.

Geçen yıldan bu yana takip edilen sorunun, firmaların birbirleriyle yapacağı görüşmelerle sonuçlandırılabileceğini belirten Değer, “64 bin ihracatçımız, 240 tane gümrük bölgesine ve ülkeye ihracat yapıyor. Bu nedenle konteyner sorunu bizim için çok önemli bir konu. Öncelikli olarak, ihracatçılarımız ile konteyner taşımacılığı yapan firmalarımızın karşılıklı diyalog halinde bu konuyu sonuçlandıracaklarını düşünüyorum.” diye konuştu.

AKİB Koordinatör Başkanı Zeki Kıvanç ise ihracatın en önemli unsurlarından birinin lojistik olduğuna vurgu yaparak, bu alandaki navlun fiyatları gibi sıkıntıların herkesi etkilediğini aktardı.

İhracatçıların, ürettiği ürünü gönderememeyle karşı karşıya kaldığını belirten Kıvanç, “Taşıyıcı şirketler ekipman yetersizliğini bahane etmeye ve de gelen talepleri geri çevirmeye başladılar. Birçok ihracatçımız, taahhütlerini yerine getirmek adına yüksek navlun bedellerine katlanarak ürünlerini ihraç edebilmek için oldukça büyük bir çaba sarf ediyorlar. ” dedi.

Kıvanç, sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğine işaret ederek, “Bu tarz sorunlar, Türkiye’nin ihracatındaki en büyük engellerden biridir. Bu sorunu çözebilmek adına konunun muhatabı tüm paydaşların pozitif bir yaklaşım göstererek beraber hareket etmesini umut ediyoruz. Bu toplantının da çözüm yönünde atılacak bir adım olmasını yürekten diliyorum.” ifadesini kullandı.

TİM Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen de problemin sadece Türkiye’de yaşanmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Problem sadece Türkiye’nin problemi değil. Bu Avrupa’nın da ortak problemi. Özellikle Uzak Doğu, Asya ve Orta Doğu taşımalarında bu problem yoğunlukla yaşanıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, dünyadaki üç büyük firmanın biraz monopolist yapıya gitmeleri. Tabii ki onların da kendilerine göre haklı nedenleri var. 2008 yılındaki global krizden bu yana bir zarar söz konusu ama bunun bu şekilde uygulanmaya başlanması özellikle Türk ihracatçısı olarak bizi çok yoğun ve kötü bir şekilde etkiliyor. Son bir yıl içinde navlun fiyatları hızla yukarıya çıktı. Burada hızla yukarıya çekilen fiyatlar derken, yüzde 100 ile yüzde 400 oranlarına varan, hiçbir sebeple açıklanamayacak ve ihracatçımız tarafından altından kalkılamayacak artışlardan bahsediyorum.”

Acentelerin, merkezlerine bu durumları bildirmelerini ümit ettiklerini aktaran Aymen, düzenlenen toplantının çözüm sürecinin bir parçası olacağını söyledi.

Konuşmaların ardından basına kapalı gerçekleştirilen toplantının devamında, Ekonomi Bakanlığı bürokratları, ihracatçıların sorunlarını dinledi.

Kaynak: lojistikglobal.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr