Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / THY İHRACATI DA ‘UÇURACAK’

THY İHRACATI DA ‘UÇURACAK’

THY İHRACATI DA ‘UÇURACAK’15.05.2017Yaş meyve sebze ihracatçıları ile Turkish Cargo arasındaki görüşmelerin anlaşmayla sonuçlandı. Hava kargo ile yaş meyve sebze ihracatı kirazla başlayacak.

Türk yaş meyve sebze ihracatçıları ile Türk Hava Yolları’nın (THY) kargo şirketi Turkish Cargo arasındaki görüşmelerde mutlu sona ulaşılması sonrası hava kargo ile ihracat, kısa süre içinde kirazla başlayacak. Turkish Cargo yetkilileri ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyeleri, İzmir’de bir araya geldi. Görüşmelerde yıllık ortalama 172 bin ton yaş meyve sebzeyi hava kargoyla göndermek istediklerini belirten ihracatçılar, Turkish Cargo’dan kapasitenin ve destinasyonların artırılmasını, taşıma maliyetlerinin yüzde 30 ila 50 arasında indirilmesini talep etti. Görüşmelerde destinasyona göre değişen oranlarda indirim yapılması ve uçak kapasitesinin artırılması konusunda anlaşmaya varıldı. Anlaşmayla bu yıl 35 noktaya 20 bin tona yakın taze meyve sebze taşınması planlanıyor. Hava Yolları’nın kargodan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen, milli havayolu şirketi oldukları için ihracatçıyı destekleme konusunu önemsediklerini, karşılıklı stratejik çalışma ile hatları ve fiyatları belirlediklerini söyledi.

2 yeni kargo uçağı

Özen, geçen yıl 3 bin 500 ton taze meyve sebze taşıdıklarını anımsatarak, “Bunu 5 kata kadar çıkarabilecek kapasiteyi, 35 ayrı hatta nasıl sağlarız, fiyatları olabilecek en uygun noktaya nasıl getiririz, bunu konuştuk. Bu hatların büyük çoğunluğu Ortadoğu, Avrupa ve İskandinavya ile Doğu Avrupa’da yoğunlaşıyor” dedi. İhracatçılardan söz konusu 35 noktaya yönelik talep toplamaya başlayacaklarını dile getiren Özen, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatçıyı destekleyecek fiyatı ön plana çıkardığımız için bu yıl meyve sebze ihracatında ciddi bir atılım yapacağız. Toplantıda 2018 için THY filosuna katılacak kargo uçaklarıyla ilgili planlarımızı paylaştık. Yeni yatırımla geniş bir kapasiteye ulaşacağız. 172 bin tonluk kapasiteye yaklaşmak için 2 kargo uçağının siparişini kesinleştirdik.”

Kirazdan domatese

TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar da Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında sıçrama etkisi yaptıracak hava kargo konusunda çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, hava kargoda yaklaşık 15 ila 20 bin tonluk ihracatı uygulamaya koyacaklarını dile  getirdi.Fiyat konusunda da anlaştıklarını vurgulayan Seyyar, bu çalışmanın önümüzdeki yıllarda dev bir kargo operasyonuna  dönüşeceğini söyledi. Şu an İzmir ve çevresinde kiraz hasadının başladığına dikkati çeken Seyyar, “Hemen önümüzdeki süreçte kiraz ile başlayacağız hızlı bir şekilde. Sebze  meyveye baktığımızda kiraz ile başlayıp, domates, biber, üzüm ve narenciye ile  devam edecek bir süreç” dedi.

Milliyet

Kaynak: lojiport.com

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr