Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / İLK ÖZEL OPERATÖR KİM OLACAK?

İLK ÖZEL OPERATÖR KİM OLACAK?

İLK ÖZEL OPERATÖR KİM OLACAK?21.03.2017

TCDD Taşımacılık’ın son kritik adımı tüm hesapları değiştirdi ve şimdi gözler özel operatör adaylarına çevrildi.

TCDD Taşımacılık AŞ’nin lokomotif ve vagon kiralamaya başlaması, serbestleşme sürecinin en kritik adımlarından biri oldu. Yeni lokomotiflerin üretimi ve tescilinin uzun sürmesi, yavaş yavaş terkedilecek dizel lokomotiflerin ağın büyük bir bölümünde kullanılma zorunluluğu, TCDD Taşımacılık’ın nasıl bir fiyatlandırma politikası izleyeceği gibi konular özel operatörlerin cevaplandırması gereken sorular arasındaydı.

TCDD’nin elektrikli ve dizel lokomotiflerini aylık, her tür vagonunu ise günlük kiralamaya başlaması, özel operatörlerin pek çok derdine deva olacak, pazara girişlerini çok kolaylaştırıyor.

Peki, ilk özel tren operatörü hangi şirket olacak? İşte en kuvvetli adaylar:

Omsan Lojistik

Oyak Grubu’nun lojistik şirketi Omsan, demiryoluna en hızlı girmesi beklenen şirketlerden. Oyak,  maden, demir çelik ve çimento alanındaki grup şirketleri ile halen Türkiye’nin en büyük demiryolu müşterisi. Demiryolu ile taşınan yük 4 milyon tonu geçiyor. Divriği-İsdemir arasında tamamı elektrikli hatta iki grup şirketi arasında taşınan demir cevheri Türkiye’nin en önemli demiryolu yükü.

Ar-Gü

Türkiye’nin en büyük özel vagon filosuna sahip Argü, Türkiye’nin en büyük armatörü Arkas’ın demiryolu şirketi. Yaklaşık yediyüz yük vagonundan oluşan filosu, Türkiye’nin en geniş demiryolu kadrosu ve Elazığ Suveren’den taşımakta olduğu demir cevheri ile Ar-Gü’nün de özel operatörlüğe kısa sürede adım atması bekleniyor.

KLN Lojistik

Kolin grubunun demiryolu şirketi KLN, son dönemin en hızlı büyüyen demiryolu şirketi. Vagon yatırımlarıyla dikkat çeken, Türkiye’nin büyük projelerini yapmakta olan Kolin grubunun yüklerini taşıyan KLN de kuvvetli özel operatör adaylarından.

Tüpraş

İzmit ile Kırıkkale arasında kendi vagonlarıyla kendi akaryakıt yükünü taşıtan Tüpraş, son dönemde attığı adımlarla demiryolu işine uzak kalmayacağını gösterdi. Demiryolu Lojistik ile yakın çalışan Tüpraş’ın, özellikle halen vagonlarını uzak yoldan geçirmesine neden olan Başkentray projesinin tamamlanmasının ve Ankara yolunun açılmasının ardından kendi trenlerini çalıştırması bekleniyor.

Kaynak: railturkey.org

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr