Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / 1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLU OLSUN

1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLU OLSUN

1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLU OLSUN01.07.2016

Kabotaj, devletlerin karasularındaki ve içdenizlerindeki egemenlik haklarını kullanarak, kendi limanları arasındaki yük, yolcu taşımacılığı ve denizle ilgili her türlü ticari faaliyet hakkını sadece kendi vatandaşlarına tanıması ve yabancılara sınırlar koymasıdır.

Osmanlı döneminde uygulanan kapitülasyonlar ile kabotaj hakkından vazgeçilmiş, denizlerimizde yük ve yolcu taşımacılığı ile pek çok başka hizmet hakkı Batılı devletlere geçmişti. 1923’te imzalanan Lozan Anlaşması ile kabotaj sınırlamaları konulmasının önü tekrar açılmıştır. 19 Nisan 1926 tarih ve 815 sayılı “Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Karasuları Dahilinde İcrayı San’at ve Ticaret Hakkındaki Kanun” ile Türk kıyılarında ve karasularında kabotaj ve diğer deniz ticareti hakları Türk bayrağını taşıyan gemilere ve Türk vatandaşlarına tanınmıştır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek, 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile ülkemiz denizlerinde de egemenlik hakkını kazanmıştır. 1935 yılından itibaren 1 Temmuz günü "Kabotaj Bayramı" olarak kutlanmaya başlanmış olup 2007 yılından itibaren bayramın adı ‘’Denizcilik ve Kabotaj’’ bayramı olarak değişmiştir.

Kabotaj yasası, denizlerimize ve deniz ticaretimize sahip çıkma bilincini aşılamış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde de önemli rol oynamıştır. Üç yanı denizlerle çevrili, iki önemli boğaz ile bir iç denize sahip olan ülkemizde, denizciliği geliştirmek ve çok daha iyi yerlere taşımak ortak çabamız olmalıdır.

Tüm taraflarıyla Denizcilik sektörümüzün gelişerek, ülke ekonomisine ve lojistik sektörümüze katkısını artırması için, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği – UTİKAD olarak bu alandaki çalışmaları destekliyor, sektör temsilcileri ile yakın işbirliğimizi sürdürüyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle, deniz şehitleri başta olmak üzere tüm şehitlerimizi saygıyla anarken, denizcilerimizin, üyelerimizin ve tüm halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutlarız.

UTİKAD - Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr