Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / BAKAN TÜFENKCİ, REUTERS’A KONUŞTU

BAKAN TÜFENKCİ, REUTERS’A KONUŞTU

BAKAN TÜFENKCİ, REUTERS’A KONUŞTU20.06.2016Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Reuters Haber Ajansı’na verdiği röportajda İran ile olan ticaret ve Rusya ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Tüfenkci, İran'a uygulanan yaptırımların kalkmaya başlamasıyla birlikte bankacılık işlemlerinin daha rahat yapılabilir hale geldiğini belirterek, İran ile ticareti üçe katlayarak 30 milyar dolara çıkarma hedefi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi.

Reuters'in sorularını yanıtlayan Tüfenkci, "Ambargolar kalktıktan sonra bankacılık işlemleri, finans işlemleri daha rahat yapılabilir hale geldi ve iş hacmimiz biraz daha arttı. Önümüzdeki dönemde ticari ilişkilerimizin, ortaklıklarımızın daha da artacağına inanıyorum" dedi ve ekledi: "İran'a yapmış olduğunuz ziyarette de gözlemledik. Bu işbirliğinin her iki ülke için önemli olduğunu ve her iki ülkenin de en üst düzeyde buna istekli olduğunu gördük. İran ile 2015 itibarıyla 10 milyar doların da altına gerileyen dış ticaret hacmini 30 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. Ticareti en kısa sürede 30 milyar dolara çıkarmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız."

Tüfenkci, Türkiye'nin İran'ın zor zamanında yanında olan bir ülke olduğuna dikkat çekerek, "Dünya İran'a ambargo uygularken biz İran'la ilişkilerimizi her zaman sıcak tuttuk; bununla ilgili zaman zaman da eleştiriler aldık. Bu eleştirilere rağmen iyi komşuluk ilişkilerimizi hep sürdürdük. Ambargolar kalktıktan sonra tüm dünyanın İran'a ilgisi arttı ama öncelikle zor zamanında yanında olanların, geniş zamanda da daha fazla yanında olması gayet doğal" dedi.

Tüfenkci, İran ile ilişkilerin sadece dış ticaret ile de sınırlı kalmayacağını, ortak yatırımların yapılabileceğini de söyledi.

Tüfenkci, OVP'de bu yıl için yer alan 155.5 milyar dolarlık ihracat hedefinin ulaşılabilir olduğunu belirterek, "İhracat hedefi için birçok kişinin aksine daha iyimserim, ulaşılabileceğini düşünüyorum. Hatta gayretle daha da artırılabileceğini düşünüyorum. Çünkü yatırıma, üretime, ürettiğini yeni pazarlara yönlendirilmesine önem veren bir hükümet görev başında. Bunun meyvelerini alacağımıza inanıyorum" dedi.

Türkiye ekonomisinin 26 çeyrektir büyüme kaydettiğine ve OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen üçüncü ülke olduğuna dikkat çeken Tüfenkci, "Bu yıl için yüzde 4.5 büyüme hedefi yakalanabilir. Gelecek yıl için ise yüzde 5 ve üzerinde büyüme yakalayarak OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke olmayı istiyoruz" dedi.

 "ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE RUSYA İLİŞKİLERİ DAHA DA YAKINLAŞACAK"

Tüfenkci, 24 Kasım 2015'teki uçak düşürme krizi ile birlikte Rusya'nın uyguladığı ekonomik yaptırımların uzun vadede yönetilemez bir süreç olduğunu ve her iki ülke halkı için de yarardan söz edilemeyeceğini belirterek, "Rusya bizim için önemli bir ülke ticari partner olarak, Türkiye'nin hem ihracatında hem de ithalatında önemli bir yer tutmakta. Rusya ile ticari ilişkilerimizi her zaman geliştirmek istedik" dedi ve ekledi:

"Geldiğimiz nokta itibarıyla da her iki ülkenin gerek yetkililerinin sıcak mesajları gerekse son olarak Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından milli gün dolayısıyla mevkidaşlarına gönderdikleri mektuplar ve Putin'in açıklamaları önümüzdeki günlerde Türkiye Rusya ilişkilerinin daha yakınlaşacağını ve sıcaklaşacağını göstermekte."

Kaynak: T.C.GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr