Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / AVRASYA TÜNELİ YIL SONUNDA HİZMETE GİRECEK

AVRASYA TÜNELİ YIL SONUNDA HİZMETE GİRECEK

AVRASYA TÜNELİ YIL SONUNDA HİZMETE GİRECEK10.06.2016Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli inşaatının yüzde 82'sinin tamamlandığını belirterek, "Hedefimiz yıl sonunda tüneli bitirerek İstanbul'un ve İstanbullunun hizmetine sunmak." dedi.

Arslan, Avrasya Tüp Geçişi Projesi ziyareti öncesi, projenin Haydarpaşa'daki merkez ofisine geldi. Burada Bakan Arslan'a, Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ (ATAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, ATAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Seok Jae Seo ve ATAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tanrıverdi tarafından yapımı devam eden proje hakkında bilgi verildi.

Daha sonra Anadolu Yakasından tünele giren Arslan, Avrupa Yakasına kadar geçerek incelemelerde bulundu.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Arslan, İstanbul'u rahatlatacak projeleri tek tek hayata geçirdiklerini belirterek, Marmaray'dan sonra deniz altından yapılan tünelden araçların geçeceğini söyledi.

Arslan, deniz yüzeyinin 106,4 metre altından geçen projenin bu anlamda bir rekoru elinde bulundurduğunu dile getirerek, tünelin 12 metrelik çapıyla da rekorun sahibi olduğunu aktardı.

"Bu rekor proje, tarihi yarımadadaki trafiğin İstanbul'u daha fazla yormadan deniz altından Anadolu'ya geçmesini sağlıyor" diyen Arslan, Anadolu'dan Avrupa'ya geçmek isteyenleri ise şehir içinden, 1,5-2 saatlik köprü trafiğinden kurtararak 15 dakikada karşıya geçmelerini sağladığını anlattı.

Arslan, "Projenin tarihi yarımadaya katkısı yadsınamaz. Projenin tarihi yarımadaya yük olacağını iddia etmişlerdi. Avrasya Tüneli, tarihi yarımadaya yük olmaya değil yükünü almaya gelen Marmaray'ın kardeşi." dedi.

"En büyük depremde bile hizmet vermeye devam edecek"

Projenin çok sayıda ulusal ve uluslararası ödül aldığını aktaran Arslan, proje için ÇED Raporu gerekli olmadığı halde Türkiye'nin ve Avrupa'nın alanında en uzman yetkililerine ÇED çalışması yaptırıldığını ifade etti.

Arslan, "Avrasya Tünelinde inşaat olarak yüzde 82'ye geldik. Hedefimiz yıl sonunda tüneli bitirerek İstanbul'un ve İstanbullunun hizmetine sunmak. Normalde 2017'nin temmuz ayında bitirilmesi gereken proje 7 ay erken bitirilmiş olacak. Bu tip devasa projelerde zamanından sonra bitirilme alışkanlığı var. Bu alışkanlık kırılacak." diye konuştu.

Tünelin depreme karşı dayanıklılığına ilişkin Arslan, "İstanbul gibi bir deprem şehrinde 2 bin 500 yılda bir olması olasılığı düşünülen en büyük depremde bile en ufak bir hasar olmadan hizmet vermeye devam edecek. Gerek Marmaray, gerek Avrasya Tüneli depreme dayanıklılık anlamında kimsenin şüphesi olmasın ki; en ufak bir hasar görmeden ayakta, hayatta kalacak projeler. Bu anlamda gerçekten iddialı projeler." ifadelerini kullandı.

"Günde 120 bin araç geçecek"

Arslan, Avrasya Tünelinin Asya ve Avrupa taraflarındaki yollarıyla birlikte toplam 14,6 kilometre olacağını ve  bunun 5,5 kilometrelik kısmını tünelin oluşturduğunu aktardı.

Tünelin günde 120 bin araca hizmet etmesini öngördüklerini, yılda 40 milyon adet ettiğini dile getiren Arslan, "Yaptığımız çalışmalar gösteriyor ki proje sağlayacağı kolaylıklar sayesinde İstanbullu bu tüneli tercih edecek ve 1-2 yıl içerisinde 120 bin rakamını geçeceğiz" dedi.

Arslan, tünel geçiş ücretine ilişkin bir soru üzerine, "Geçiş ücretinin dövize endeksli olduğunu biliyorum. Onun açılma tarihinin güncellenmesi gerekiyor. 5 dolar artı KDV olacak. Yani 15 ila 20 lira arası olacak. 5 dolar artı KDV olarak biz söylemiş olalım." diye konuştu.

Konuşma sonrası Bakan Arslan'a Avrasya Tüneli Projesinin ilk imza töreninde çekilen fotoğrafı hediye edildi. Arslan, sonrasında projenin müzesine konulacak bir kaska imzasını attı. Tören sonrası Arslan, gazeteciler ve işçilerle fotoğraf çektirdi.

İki kıta arasında yolculuk süresi 15 dakikaya inecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inşaat çalışmaları Yapı Merkezi ve SK E&C ortaklığı tarafından yapılmakta olan projenin planlanan süreden önce hizmete girmesi için çalışmalar 7 gün 24 saat aralıksız olarak sürüyor.

Trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek proje, sahip olduğu ileri teknoloji ile bu güzergahta güvenli ve konforlu yolculuk imkanı sağlayacak.

Projenin sahip olduğu modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler yolculuk konforunu artıracak. Tünelin iki katlı inşa edilmesi yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek.

Her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlanacak. Sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılması imkanı olacak. Kara yolu ağını tamamlayan anahtar bağlantı ve İstanbul'daki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı sağlanacak.

TÜNELİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen projenin uzunluğu 14.6 km. Bu mesafenin 5.5 km'lik kısmını tünel oluşturuyor. Bu tünel kısmının da 3.4 km ise denizin altında. Avrasya Tüneli ile İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe güzergâhında yolculuk süresinin 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inmesi bekleniyor. Bir katı gidiş bir katı geliş olmak üzere 2 katlı olarak inşa edilen tünel 2'şer şeritten oluşacak. Avrasya tünelinin Asya girişi Harem'de, Avrupa yakası girişi ise Çatladıkapı'da yer alacak. Tünelde sadece minibüs ve otomobillerin kullanımına izin verilecek. Araçlar OGS ve HGS sistemleriyle ödeme yapabilecek iken araç içindeki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

Kaynak: ulasimonline.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr