Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / UKRAYNA-TÜRKİYE-İRAN TİCARET HATTI AÇILIYOR

UKRAYNA-TÜRKİYE-İRAN TİCARET HATTI AÇILIYOR

UKRAYNA-TÜRKİYE-İRAN TİCARET HATTI AÇILIYOR25.02.2016

Ukrayna heyeti ile görüşen Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu işadamlarının Ukrayna, Türkiye ve İran koridorunda doğabilecek iş fırsatlarına odaklanması gerektiğini söyledi.

TRABZON LİMAN AVANTAJI İLE ÖNDE

Trabzon’dan Ukrayna’ya ihracatın artırılması gerektiğini ifade eden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacısalihoğlu bunun için iş dünyasının Ukrayna pazarına odaklanması gerektiğine işaret etti. Hacısalihoğlu özellikle İran’ın dünya pazarlarına açıldığını anımsatarak, Ukrayna - İran hattında Türkiye’nin ve özellikle Trabzon’un liman avantajı ile güçlü bir işbirliği yaratılabileceğine vurgu yaptı.

UKRAYNA-TÜRKİYE-İRAN BAĞLANTISINI TRABZON KURACAKTIR

Ukrayna-Rusya krizi nedeniyle Ukrayna’nın özellikle Kherson bölgesiyle yürütülen işbirliği çalışmalarına ara verildiğini anımsatan Hacısalihoğlu şöyle konuştu:  “Lojistik açısından bakıldığında da Ukrayna’nın bu bölgesinde birçok limanı var. Bu limanların işletilmesi yanı sıra lojistik bağlantıların kurulmasında fayda var.  Bölgelerimiz arasında iş kollarını iyi takip etmemiz gerekiyor. Geleceğe yönelik olarak İran ve Ukrayna’da iş dünyasına yakın durmamız gerekiyor. Özellikle İran açılımı ile doğabilecek iş fırsatları en büyük hedefimiz olmalıdır. Turizm sektöründe de Kherson’un önemli potansiyelleri var. Ukrayna’da Kherson önemli bir bölge ve avcılık konusunda dünya birincilikleri var.  Bu alanda da çalışabiliriz.”

THY UKRAYNA’DA 8 ŞEHRE UÇUYOR

Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği Başkanvekili Burak Pehlivan Türk Hava Yolları’nın Türk işadamlarına Ukrayna’da rekabet avantajı getirdiğini aktardı. Pehlivan,  İstanbul’dan Ukrayna’nın 6 şehrine uçuş başlattığını iki şehrine daha uçuş başlatacağını belirtti.

UKRAYNA-TÜRKİYE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI YAPILMALI

İki ülke arasında ticari ilişkilerin gelişmesi açısından Türkiye – Ukrayna Serbest Ticaret Antlaşmasının hayati önem arz ettiğini dile getirdi. Pehlivan şu açıklamayı yaptı: “ AB ile Ukrayna arasında 1 Ocak 2016 yılından itibaren yürürlüğe giren serbest ticaret antlaşması ile AB’li üreticiler ürünlerini gümrüksüz ya da düşük gümrüklü olarak Ukrayna pazarına sokma hakkına sahip oldu. Türk firmaları yüksek gümrük vergilerini ödemeye devam edecekler. Bu durum firmalarımızın hızla rekabet güçlerini kaybetmesi ve ihracatçımızın daha da yıpranması söz konusudur.”

600 TÜRK FİRMASI UKRAYNA YATIRIM YAPTI

Pehlivan, “ Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’ndan sonraki en büyük ikinci ihracat pazarı Türkiye’dir. Yıllardır Ukrayna en büyük dış ticaret fazlasını Türkiye ile ticaretinde veriyor. 600’ün üzerinde Türk firması Ukrayna’da yatırım yaptı. İki yıldır devam eden ekonomik küçülmeye rağmen Türk firmalarımız burada faaliyetlerini sürdürüyor ve yatırımlarına devam ediyor.”

İPEKYOLU VE VİKİNG KORİDORU ÇİN İLE BALTIK HATTINI BİRLEŞTİRECEK

Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği Başkanvekili Burak Pehlivan Ukrayna-Türkiye-İran koridorunda da çok sıcak gelişmeler yaşandığına dikkat çekti. Lojistik plandaki en büyük gelişmenin İpekyolu ve Viking hattının birbirine bağlanması konusunda olduğunu kaydetti. Pehlivan, “ İtalya ve Gürcistan gibi ülkeler bu hattı çok yakından takip ediyorlar. Ve koridora kendi ülkelerinin dahil olması konusunda yoğun girişimleri bulunuyor. Bu koridor Çin ile Doğu Avrupa, Orta Avrupa ve Baltık ülkelerini birbirine bağlayacak. Ukrayna Odesa ve Kherson limanlarını bu konuda geliştiriyor. Bu koridora Karadeniz’de Gürcistan’ın Batum ve Poti Limanları da taliplidir. Ancak bu limanlar yoğun. İran için Trabzon limanı çok önemli. Ukrayna İran hattı Trabzon üzerinden düşünülüyor. Lojistik sektöründeki Trabzonlu firmaları Ukrayna’ya davet ediyoruz. Özellikle Kherson bölgesindeki birkaç limanı bu amaçla çalıştırmayı planlayabilirler. “

UKRAYNA’DA KÜÇÜLEN EKONOMİ

Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği Başkanvekili Burak Pehlivan yakın dönemde Ukrayna ekonomisi hakkında bilgi vererek işbirliğinin önemine dikkat çekti. 2013 yılında 183 milyar dolarlık Ukrayna ekonomisinin bugünkü büyüklüğünün yalnızca 88 milyar dolar olduğunu kaydetti. Pehlivan” Hızla bozulan ekonomi ülkenin borçluluk oranını yüzde 40’lardan yüzde 100’lere çıkardı. 2015 yılı için ise yüzde 10-11 oranında küçülme açıklanması bekleniyor. Ukrayna para birimi ABD doları karşısında yüzde 70 oranında değer kaybetti. Küçülen ekonomi ve düşen alım gücü ise çoğu ithalatçı olan Türk sermayeli firmaların pazarlarını küçültürken, azalan satışlar ve yüksek devalüasyon yabancı sermayeli firmaların, özelinde ise konumuz olan Türk firmalarının 2014 yılında ve devam eden 2015 yılında ciddi zararlar yazmasına yol açtı. “dedi.

TRABZON’UN ROLÜ ARTIYOR

Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye resmi temsilcisi Hasan Kamil Hayali ’de Ukrayna’da çok büyük fırsatlar olduğunu, bundan Türkiye’nin ve özel sektörün yararlanması gerektiğine işaret etti. Trabzon’un rolünün artırılması gerektiğini belirterek bu konuda ilk adımın atılmış olduğunu kaydetti.

İLİŞKİLER GELİŞECEK

Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Yuriy Tsarytsynsky Türkiye ile işbirliğinin Ukrayna’nın bağımsızlığından beri devam ettiğine dikkat çekti. Bu süreçte Türk-Ukrayna İş Konseyinde görev aldığını, bütün çalışmaları yakından takip ettiğini, geleceğin daha iyi olacağını ifade etti.

TTSO ZİYARET EDİLDİ

Trabzon Sanayici ve İşadamları Başkanı ve Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye resmi temsilcisi Hasan Kamil Hayali beraberinde Ukrayna’dan gelen heyet Trabzon’da incelemelerde bulundu. TTSO Başkanı Hacısalihoğlu ile makamında görüşen Ukrayna heyeti oda üyelerine yönelik bir tanıtım toplantısı gerçekleştirdiler. İş adamları ile karşılıklı görüşmede bulundular.

UKRAYNA HEYETİ

Heyette Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Yuriy Tsarytsynsky, Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları derneği (TUİD)Başkanvekili Burak Pehlivan, Agrozeta Tarım ve Tahıl İhracatı Firması Genel Müdürü Ali Bulut,  Sotrundnichestvo Lojistik Firması Genel Müdür Yardımcısı Oleksandr Sukhyn, Agrofirma Komunar tarım firmasından Viktor Bandurov,  Gıda sektöründen LLC Industrıal Wood Products Firmasından Rafail Garaev, Emlak sektöründen Ctıy Asset Manegement Firmasından Lilia Ivaniniva,  Çevre Teknolojisi sektörün Mobius firmasından Pavlo Sorokin yer aldı.

Kaynak: ulasimonline.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr