Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİKTE “SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK”

LOJİSTİKTE “SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK”

LOJİSTİKTE “SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK”02.06.2015
İçinde bulunduğumuz küreselleşme sürecinde artık sadece kârın hedeflendiği günler geride kaldı. Kısa vadeli ve yalnızca kâr odaklı olan yaklaşımların uzun vadede sürdürülemez olduğu da aşikârdır. Onun yerine ekonomik, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetime ilişkin faktörlerin bir bütün olarak ele alındığı, bu faktörlere bağlı risklerin ve fırsatların etkin bir biçimde yönetildiği, sürdürülebilir iş modellerinin oluşturulduğu bir sürece tanıklık etmekteyiz.

Piyasada sürdürülebilirlik kavramının önem kazandığını, müşterilerin lojistik hizmet alacakları firma seçiminde artık sürdürülebilirlik faktörlerini göz önünde bulundurduğunu görmekteyiz.

Ülke ekonomileri içerisinde kilit bir rol üstlenen lojistik sektörümüzün de bu sürece uyum sağlaması ve sürdürülebilir sektör politikalarını hayata geçirmesi gerekmektedir. Paydaşlarının beklentilerini değerlendirmeden, çevreye önem vermeden, insan kaynakları politikalarını oluşturmadan günümüz şartlarında rekabet gücünün korunması ve artırılması mümkün değildir.

Bu çerçevede, UTİKAD olarak, lojistik ve taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren tüm firmaları kapsayacak, firmalarımızın sürdürülebilirlik konusunda nerede olduklarını gösterecek ve onlara takip edebilecekleri bir yol haritası sunacak olan “Sürdürülebilir Lojistik Belgesi”ni hazırlamayı kendimize görev bildik.

Sürdürülebilirlik yaklaşımını tüm iş süreçlerine yansıtan derneğimiz, lojistikte sürdürülebilirlik kültürünü oluşturmak, küresel anlamda rekabeti sağlayabilmek ve bu konudaki çalışmaları sektör bazında derinleştirebilmek amacıyla uluslararası bağımsız belgelendirme ve denetim kuruluşu Bureau Veritas ile ortak bir proje gerçekleştirerek, bu belgenin sektörümüze kazandırılmasını sağlamıştır.

Dünyada ilk ve tek olan Sürdürülebilir Lojistik Belgesi, lojistik ve taşımacılık sektöründe yer alan firmalarımızın sürdürülebilirliğe ilişkin meselelere nasıl yaklaştıklarını ortaya koyarken, faaliyetlerinin ve kararlarının bağımsız bir gözle değerlendirilmesini ve tescil edilmesini sağlamaktadır. Belgelendirme süreci ile kurumsal sürdürülebilirlik performansları ölçülen firmalarımız, eksikliklerini görebilme ve geliştirme fırsatı da yakalayabilmektedir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda belge alanlar ise kalite ve itibarlarını artırırken, daha çok müşteri tarafından da tercih edilebilir olacaklardır. Belgeyi aldıktan sonra yapılan ara denetimler sayesinde de sürekli artan kalite kontrolü ile güçlü ve sürdürülebilir bir marka imajı da devam etmektedir.

Büyük lojistik firmaların yanı sıra küçük ve orta ölçekli lojistik firmalarına da hitap eden Sürdürülebilir Lojistik Belgesi’ne firmalarımızın göstermiş olduğu ilgi bizleri yaptığımız çalışmalardan dolayı gururlandırırken, sektörümüzün bu konuda ne kadar duyarlı olduğunu görmek te bir o kadar mutlu ediyor. Sürdürülebilir bir lojistik kültürü hedefiyle UTİKAD, üyelerine ve sektöre eğitimden, sigortaya, çevreden, personel yönetimine kadar tüm boyutlarda hizmet ve ürün sunmaya devam edecektir.

TURGUT ERKESKİN /  UTA KÖŞE YAZISI
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr