Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / KAMYONLAR AĞIRLAŞIP, BOYLARI UZAYACAK

KAMYONLAR AĞIRLAŞIP, BOYLARI UZAYACAK

KAMYONLAR AĞIRLAŞIP, BOYLARI UZAYACAK18.03.2015
Avrupa Parlementosu; daha çevreci ve ekonomik kullanım sağlamak amacıyla kamyonların uzunluk ve ağırlıklarını değiştirme yönünde karar aldı. Buna göre çekiciler, 15 cm uzayabilecek ve 1,5 ton daha ağırlaşabilecek.

Avrupa Parlamentosu, daha aerodinamik ve sürücü için daha iyi bir görünüm sunan yuvarlak şekilli tasarımların yolunu açtı.

Parlamento tarafından onaylanan Ağırlıklar ve Ölçüler Direktifi’nde (1996) yapılan değişiklikler üreticileri genel çevresel ve güvenlik performansını artırmaya yönelik kararlar olarak açıklandı. Böylece üreticiler, geçerli ağırlık ve uzunluk sınırlarını aşabilecek kamyon tasarımlarına imza atabilecek.

Yol güvenliği ve yakıt verimliliğini artırma

Daha yuvarlak kamyon kabinleri ile sürücünün görüş alanı daha da genişleyecek, aerodinamik yapı sayesinde de sürtünmenin azalması, yakıt verimliliği olarak geri dönecek.
Yeni şekil çarpışma etkisini azaltacak;
Kamyonun arkasına yapılacak ilaveyle aerodinamik kanatlar, yakıt tüketimini ve emisyonları azaltmaya yardımcı olacak.

Ne zaman yürürlüğe giriyor?

Avrupa Birliği’ne üye devletler, revize direktifin yürürlüğe girmesinden itibaren iki yıl içinde ilgili ulusal kuralları yerine getirmek zorunda. Kabin tasarımı için kurallar üç yıl sonra yürürlüğe girecek.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr