Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACATÇILAR TTMLER İÇİN HAREKETE GEÇTİ

İHRACATÇILAR TTMLER İÇİN HAREKETE GEÇTİ

İHRACATÇILAR TTMLER İÇİN HAREKETE GEÇTİ10.03.2015
TİM çalışma başlattı. 10'dan fazla ülkeye Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM) kurulacak. 4 ihracatçı birliği yer belirledi.

İhracatçı şirketlerin mağaza, fuar katılımı gibi yurtdışı faaliyetlerinin desteklenmesini düzenleyen mevzuatın iki ay önce güncellenmesi ve Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM) açılmasına önemli teşvikler getirilmesi Türkiye İhracatçılar Meclisi'ni (TİM) ve birlikleri harekete geçirdi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Nerede kurulacağı konusunda çalışma başlattık. Sektör kurullarımızdan hedef ülke belirlemelerini istedik. Gelen değerlendirmelere göre yol haritası netlik kazanacak” dedi. İhracatçı birlikleri de de çalışmaya başladı. Önümüzdeki günlerde bu tespitler TİM’de değerlendirilecek. DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan birlik başkanları hedef ülkeleri belirlediklerini söyledi.

‘Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’ 2010’da çıktı. 12 Aralık 2014’te yeniden düzenlendi. Tebliğe göre, Türkiye Ticaret Merkezi’nin (TTM) destek kapsamına alınması için; TİM tarafından, TİM’in Türkiye’de kurduğu şirket tarafından, TİM ile diğer işbirliği kuruluşu/kuruluşları ortaklığında Türkiye’de kurulan şirket tarafından bir projeyle bakanlığa başvurulması ve projenin bakanlıkça uygun bulunması gerekiyor. Buna göre projenin yürütücüsü TİM olacak. TTM’lerin teşvik kapsamında brüt kira giderlerinin (net kira ve vergiler) yüzde 60’ı ve merkez başına yıllık en fazla 1.5 milyon dolara kadar desteklenecek. Merkezin işletici şirket tarafından satın alınması durumunda, satın alma bedelinin yüzde 60’ı en fazla 6 milyon dolara kadar desteklenecek. Bunların tanıtımı için harcamaların da yüzde 60’ı karşılanacak. İşletici şirket, ilgili ülkede doğrudan kurulabileceği gibi Türkiye’de kurulan bir şirket tarafından da kurulabilecek. İşbirliği kuruluşlarının ya da Türkiye’de kurdukları şirketin işletici şirketteki payı yüzde 51’den az olamayacak. Tebliğin yenilenmesinden sonra çalışma başlattıklarını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Firmalarımızın yurtdışı birimlerinin kira giderleri, tanıtım harcamaları destekleniyor. Bunlara ilaveten getirilen yeni desteklerle, oluşturulacak TTM’ler aracılığıyla bu merkezlerde yer alan şirketlerimizin, ürünlerin tanıtım ve pazarlanmasında etkinlik sağlanması ve ilgili tüm süreçlerdeki verimliliğin artırılması amaçlanıyor. TTM’ler ofisleri ve teşhir salonlarıyla ülkemizin, ihracatçı firmalarımızın ve Türk ürünlerinin tanıtım üssü, depo/ antrepo hizmetleri ile lojistik merkezi, hukuki/mali danışmanlık hizmetleri ve pazara giriş hizmeti ile aktif hukuki ve mali danışmanlık birimi olarak önemli görevler icra edecek, yeni bir yapı olacak. Bununla yurtdışında tek başına birim açma imkanı olmayan şirketlerimize yardımcı olunacak, pazara girişin zor olduğu coğrafyalara ulaşma imkanı sağlanacaktır” dedi.

Sektör kurulları belirleyecek

TTM’lerin, TİM tarafından tek başına veya ‘işbirliği kuruluşları’ olarak tanımlanan TOBB, DEİK, ihracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odaları, OSB’ler, işveren sendikaları ortaklığıyla kurulacağına dikkat çeken Büyükekşi, “Türk Ticaret Merkezleri’nin nerede kurulacağı ile ilgili de çalışmalarımıza halihazırda başlamış bulunuyoruz. Buna yönelik sektör kurullarımızdan hedef şehir/ ülke belirlemeleri talebinde bulunduk. Gelen değerlendirmelere göre önümüzdeki günlerde izleyeceğimiz yol haritası da netlik kazanacak. Amacımız farklı sektörlerin ihtiyaçlarını aynı anda karşılayabilecek efektif merkezler kurmak” diye konuştu.

Kaynak: Dünya Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr