Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / IRAK’A TİCARET İÇİN İRAN YOLU

IRAK’A TİCARET İÇİN İRAN YOLU

IRAK’A TİCARET İÇİN İRAN YOLU12.08.2014
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, son dönemde Irak’ta ortaya çıkan güvenlik riskleri nedeniyle bu ülkeye ürün taşıyan araçların, Kuzey Irak’a girdikten sonra İran üzerinden Irak’ın güneyine geçmesi için Tahran yönetimiyle görüşmeler yaptıklarını ve bir mutakabat olduğunu söyledi.

İran Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanı Muhammed Rıza Nematzade ile yaptığı görüşmenin sonrasında soruları yanıtlayan Bakan Yazıcı, Kuzey Irak’a giriş yaparak, Irak’ın diğer bölgelerine sevkiyat yapan Türk taşımacıların güvenlik sorunları bulunduğunu hatırlatarak, bu sorunu by-pass etmek için hükümet olarak seçenekler aradıklarını söyledi. Yazıcı, “Hükümet olarak görevimiz, risk olan bölgelerde yeni yolları, by-pass’ları aramak. Ekonomi yönetimi Irak’ın değişik bölgelerine ürün taşıyanların, Kuzey Irak’a girdikten sonra İran üzerinden (Irak’ın güneyine doğru) geçişlerini sağlamak üzerine formülasyon oluşturuldu. İnşallah bunu hayata geçireceğiz. Şu anda (tamamen) başlamış değil” dedi.

Mesafe de Kısalacak

İran Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nematzade de, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, Kuzey Irak’taki gelişmeler nedeniyle Türk kamyonlarının İran üzerinden Irak’ın güney bölgelerini geçmesini istediğini belirterek, işbirliğine hazır olduklarını belirtti.

Nematzade, “Türk kamyonları Kuzey Irak’a girdikten sonra İran’a geçecekler, sonra tekrar (İran ve Irak arasındaki) Mehran sınır kapısından Irak’a girecekler. Türkiye’ye önerdiğimiz bu güzergahla Türk kamyonlarının Irak’ın güneyine ulaşmak için kat edeceği yol 500-600 kilometre kısalacak” dedi. Nematze, Zeybekçi’nin talebi üzerine kamyonlara geçiş izni verildiğini söyledi.

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr