Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE EĞİLİMLER ARAŞTIRMASI’NIN “2014 BİRİNCİ ÇEYREK” SONUÇLARI AÇIKLANDI

LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE EĞİLİMLER ARAŞTIRMASI’NIN “2014 BİRİNCİ ÇEYREK” SONUÇLARI AÇIKLANDI

LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE EĞİLİMLER ARAŞTIRMASI’NIN “2014 BİRİNCİ ÇEYREK” SONUÇLARI AÇIKLANDI08.04.2014
UTİKAD ve Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi işbirliğinde, Türk taşımacılık ve lojistik sektörünün yıl içerisindeki farklı bakış ve algılarını takip etmek için 3 ayda bir düzenlediği  “Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması”nın “2014 Birinci Çeyrek” sonuçları açıklandı.

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre 2014 Nisan-Haziran döneminde lojistik yöneticileri yabancı sermaye yatırımlarının aynı seviyede kalacağını öngörüyor.

Bülent Tanla’nın danışmanlığında ve Prof. Dr. Okan Tuna’nın koordinatörlüğünde, Yrd. Doç. Dr. Dursun Yener, Öğretim Görevlisi Aysun Akpolat ve Tuğba Güngör tarafından UTİKAD’ın da desteği ile gerçekleştirilen “Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması”, üç ayda bir tekrarlanarak sektörün dönemler içerisindeki farklı bakış ve algılarının ortaya konmasını gerçekleştiriyor.

UTİKAD üyesi 400 lojistik şirketinin yöneticisine gönderilen ve lojistik sektörünün “gerçekleşmeler” ve “beklentileri” kapsamında değerlendirmesini içeren araştırma, çarpıcı sonuçlara ulaştı. Önümüzdeki üç aylık dönem göz önüne alındığında (Nisan-Haziran 2014) araştırmaya katılan lojistik yöneticilerinin, yüzde 61.9’u sektörde yabancı sermaye yatırımlarının ‘aynı seviyede kalacağını’ düşündüğünü belirtirken, yüzde 44’ü büyümenin  ‘değişmeyeceği’ beklentisi içinde olduğunu ifade etti. Bir önceki çeyrek sonuçları ile karşılaştırıldığında, lojistik sektörünün hem yabancı sermaye hem de büyüme anlamında negatif bir tutum içinde olduğu da gözlendi.

Diğer taraftan, sektörde faaliyet gösteren işletmelerin de yüzde 66.7’sinin, önümüzdeki üç ay içerisinde, bir yatırım planlaması düşüncesinde olmadığı da tespit edildi. Yatırım planı ile ilgili ilk kez bu çeyrekte sorulduğu için önceki çeyrek ile bir karşılaştırma yapılamadı.

FİYAT TEMELLİ REKABET BELİRLEYİCİLİĞİNİ DEVAM ETTİRİYOR

Araştırma sonuçları, lojistik sektöründe “fiyat temelli” rekabetin belirleyiciliğini devam ettirdiğini ortaya koydu.  2014 yılı 1. çeyreğinde, yöneticilerin yüzde 73’ü fiyat rekabetinin sektörde yüksek oranda gerçekleştiğini belirtti. Diğer yandan, lojistik sektöründe, “kalite” ve “servis hız”ı rekabetinin ise çok düşük seviyelerde olduğu tespit edildi. Kalite rekabetine “yüksek” diyen yöneticilerin oranı yüzde 11.1 iken, servis hızı rekabetine “yüksek” diyenlerin oranı yüzde 27 olarak belirlendi.

Güven-Bilinirlik İndeksi Araştırma sonuçlarında, lojistik sektörüne yönelik güven düzeyinin düşük seviyede olduğu da saptandı. 2014 yılı 1. çeyreğinde yöneticilerin sadece yüzde 33.3’ü lojistik sektörüne olan güven düzeyinin yüksek olduğunu belirtirken güven değişkenin bir önceki çeyreğe göre düştüğü de gözlendi. Lojistik sektöründe kamu ve kamuoyu tarafından bilinirlik düzeylerinin de çok düşük seviyelerde olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya katılan yöneticilerin sadece 12.7’si kamunun doğru bildiğini belirtirken, yüzde 9.6’sı da kamuoyunun doğru bildiğini ifade etti. Kamuoyu bilinirliği bir önceki çeyreğe göre azaldığı, kamu bilinirliğinin ise çok az bir oranda arttığı tespit edildi.

Kaynak: Ulaşım Online
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr