Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / VİKİNG TRENİ İLE BALTIK ÜLKELERİNE YAPILACAK TAŞIMALAR 2014 AĞUSTOS’TA BAŞLAYACAK

VİKİNG TRENİ İLE BALTIK ÜLKELERİNE YAPILACAK TAŞIMALAR 2014 AĞUSTOS’TA BAŞLAYACAK

VİKİNG TRENİ İLE BALTIK ÜLKELERİNE YAPILACAK TAŞIMALAR 2014 AĞUSTOS’TA BAŞLAYACAK09.12.2013
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, gelecek yıl ağustos ayından itibaren Viking Treni ile Baltık ülkelerine de tarifeli tren seferlerinin başlayacağını bildirdi.

TOBB’dan yapılan yazılı açıklamada, Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar AŞ’nin (BALO),  8 Eylül’de başladığı Anadolu ve Avrupa arasındaki demiryolu taşımacılığı faaliyetlerinden sonra Kuzey Avrupa ve İskandinavya ülkelerine de demiryolu taşımacılığına başladığı belirtilerek, TOBB öncülüğünde kurulan BALO’nun, yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü görüşmelerini tamamlayarak “Viking Kombine Taşımacılık” tren operatörleri arasına katıldığı kaydedildi. BALO’nun, 4- 5 Aralık tarihlerinde Beyaz Rusya’da yapılan, Viking Treni Operatörlerinin yıllık toplantısında resmi olarak Viking Tren Operatörü olduğunun ifade edildiği açıklamada, 2014 yılı Ağustos ayında başlayacak yeni rotayla, Anadolu’dan demiryoluyla toplanan  Tekirdağ’a ve buradan Bulgaristan, Romanya,Ukrayna, Belarus ve Litvanya’ya kadar ulaşacağı belirtildi.

Ağustos 2014′te başlıyor

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar Anadolu sanayicisinin ürettiği ürünlerin ulaşım sorunları ve sistem olmaması nedeniyle demiryollarıyla Avrupa ve Baltık Ülkelerine taşınamadığını anımsatarak, BALO’nun, bu yılın eylül ayında Avrupa’ya tarifeli tren seferlerine başladığını anımsattı. Gelecek yıl ağustos ayından itibaren Viking Treni ile Baltık Ülkelerine de tarifeli tren seferleri başlayacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, 8 Eylül’de tarifeli tren seferlerine başlayan ve Almanya’ya haftada iki kez tam kapasite giden BALO’nun, Ocak 2014′ten itibaren Avrupa’ya haftada 3 trenle gitmeye başlayacağını, 2014 sonuna kadar Türkiye’nin ihraç ürünlerini Avrupa’ya karşılıklı olarak haftada 10 blok trenle taşımayı hedeflediğini kaydetti.

“Gül Treni” hazırlıkları sürüyor

Önemli bir proje üzerinde de çalıştıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, İstanbul’dan İslamabad’a kadar tarifeli blok tren seferlerini başlatmak için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün soyadını taşıyan Gül Treni hazırlıklarını da yaptıklarını ifade etti. Türkiye’nin son 10 yılda özel sektörün dinamizmiyle ayağa kalktığını ve koşmaya başladığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Firmalarımız başarı hikayelerini birbiri ardına yazıyor. Ekonomimiz büyüdükçe, vizyonumuz da hedeflerimiz de büyüdü. Bakış açımız değişti. Bugün, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme, 500 milyar dolar ihracat yapma hedeflerini telaffuz ediyoruz. Artık bu hedefler bize uzak gelmiyor. Türkiye’nin her ilini karış karış dolaşan biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim, bu hedefler hem milletimizin hem işadamlarımızın zihnine kazınmış durumda. Türkiye’yi sanayi devi yapmanın yanında bir transit geçiş yolu ve lojistik merkezi yapmaktan bahsediyoruz. Tarihi İpek Yolunu yeniden canlandırmanın planlarını yapıyoruz. Yani Asya ve Avrupa arasındaki stratejik konumumuzu, Türk firmaları için daha fazla ticari kazanca dönüştürmenin arayışı içindeyiz. TOBB olarak gerçekleştirdiğimiz gümrük kapılarının modernizasyonu ve BALO projesi bu vizyonun sonucudur.”

Kaynak: Lojistik Haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr