Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / YABANCI PLAKALI ARAÇLARIN GEÇİŞ ÜCRETLERİNDE DEĞİŞİKLİK YOK

YABANCI PLAKALI ARAÇLARIN GEÇİŞ ÜCRETLERİNDE DEĞİŞİKLİK YOK

YABANCI PLAKALI ARAÇLARIN GEÇİŞ ÜCRETLERİNDE DEĞİŞİKLİK YOK03.09.2013
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 7 Ağustos 2013 tarihinde yayımladığı 68 numaralı “Geçici ve Yabancı Plakalı Taşıtlardan Alınacak Geçiş Ücretleri” tebliği ile geçiş ücretlerinde bir değişikliğe gitmezken, geçiş belgesiz veya Bakanlık özel izni olmayan taşıtların Türkiye’ye giriş-çıkışlarından ücrete alınmasını hükme bağladı.

Yayımlanan tebliğ sonrası taşımacılık şirketlerinden gelen geçiş ücretlerine yönelik sorulardan, sektörde bahse konu tebliğle birlikte geçiş ücretlerinde bir değişiklik yapıldığı ve artık tüm yabancı plakalı araçlardan geçiş ücreti alınacağı gibi bir algı oluştuğunu gören Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, konuyla ilgili tereddütleri gidermek ve sektörü bilgilendirmek amacıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, tebliğ ile geçici ve yabancı plakalı araçlardan alınan geçiş ücretlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığı, yürürlükten kaldırılan 44 Numaralı Tebliğ'deki düzenlemelerin uygulanmaya devam ettiği belirtildi.

Yabancı plakalı taşıtların geçiş ücretlerinin Türkiye'nin taraf olduğu çok taraflı ve ikili anlaşmalar ve bu anlaşmalar çerçevesinde yapılan protokol hükümleri çerçevesinde uygulanmaya devam edeceğinin ifade edildiği UTİKAD açıklamasında, hali hazırda Türkiye'nin ikili anlaşması olan 60 ülke ile belirlenen esasların geçerliliğini koruduğu vurgulandı.

UTİKAD yazılı açıklamasında, tebliğde yer alan iki yeni önemli düzenlemeye dikkat çekildi ve düzenlemelerle ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Tebliğin 5. maddesinde yapılan düzenlemeyle, geçici plakalı kamyonet ve minibüs cinsi taşıtlardan, geçici plakalı diğer büyük araçlardan alınacak ücretlerin ¼'ü (bir bölü dördü) alınacağı hükmü getirilmiştir.

Diğer yandan tebliğin 6. maddesi olan İstisnai Haller hükmüyle yapılan yeni bir düzenlemeyle geçiş belgesiz veya özel izin alınmaksızın yapılan taşımaların ücrete tabi tutulması kararlaştırılmıştır.

Bundan böyle geçiş belgesi veya Bakanlığın özel iznini gerektirdiği halde, geçiş belgesiz veya özel izin alınmaksızın yapılan eşya/yük taşımalarında her taşıma türü için birim taşıt veya taşıt katarı için 3.000 (üçbin) Euro veya karşılığı Türk Lirası geçiş ücreti alındıktan sonra bu taşıtların Türkiye’ye giriş ve çıkışlarına izin verilecek.
 
Ayrıca, uygun olmayan geçiş belgesiyle yapılan üçüncü ülke eşya/yük taşımalarında, ancak birim taşıt veya taşıt katarı için 3.000 (üçbin) Euro veya karşılığı Türk Lirası geçiş ücreti alındıktan sonra bu taşıtların Türkiye’ye giriş ve çıkışlarına izin verilecek.

Bu iki konu haricinde uygulamada bir değişiklik yapılmamış olup, yabancı plakalı araçların geçiş ücretleriyle ilgili mevcut uygulamalar aynen devam edecektir. Kamuoyu ve sektör firmalarımızın bilgisine sunulur.”
 
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr