Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / BRÜKSEL, AB İÇİNDE DENİZ YOLUYLA MAL TAŞIMAYI KOLAYLAŞTIRMAK İSTİYOR

BRÜKSEL, AB İÇİNDE DENİZ YOLUYLA MAL TAŞIMAYI KOLAYLAŞTIRMAK İSTİYOR

BRÜKSEL, AB İÇİNDE DENİZ YOLUYLA MAL TAŞIMAYI KOLAYLAŞTIRMAK İSTİYOR09.07.2013
Avrupa Komisyonu, AB içinde mal taşıyan gemiler için gümrük formalitelerini hafifletmeye yönelik 'Mavi Kemer' isimli bir girişim başlattı.

Komisyon'dan yapılan açıklamada, 'Kargocular ve ihracatçılar, mallarını Avrupa'da kısa gemi seferleriyle göndermek istediklerinde limanların ek maliyetler ve kayda değer aksamalar sebebiyle ağır bir idari yük altına giriyor. Gemiler, gümrükten müsaade alana kadar saatler ve hatta bazen günlerce bekleyebiliyor' denildi.

Bu durumun denizcilik sektörünü diğer taşımacılık yöntemleriyle kıyaslandığında daha az çekici hale getirdiği belirtilirken, Mavi Kemer girişimiyle bu idari yükün azaltılarak denizciliğin AB iç ticaretinde tam potansiyeline ulaşmasının sağlanacağı kaydedildi.

Avrupa Komisyonu'nun ulaştırmadan sorumlu Başkan Yardımcısı Siim Kallas, 'Avrupa, trafik tıkanıklığı ve kirlilikteki artış gibi önemli zorluklarla yüzleşiyor. Kısa gemi seferlerinin potansiyelini yakalaması ve malların tıkalı yollar ve kamyonlardan alınarak düşük maliyetli, çevre dostu bir ulaşım çözümü yaratılmasına ihtiyacımız var. Denizcilik sektörünü mallarını AB içinde taşımak için daha cazip bir alternatif haline getirmek ve bürokrasiyi azaltmak için yenilikçi araçlar sunuyoruz' dedi.

Komisyon'un vergi ve Gümrük Birliği'nden sorumlu üyesi Algirdas Semeta ise Mavi Kemer'in ortak pazarı denize taşıyacağını belirterek, 'Teklif edilen önlemler maliyetleri düşürerek, idareyi basitleştirerek, ticarete yardımcı olarak ve tüm ulaştırma araçları arasında adil rekabet ortamı tesis ederek denizciliğe büyük faydalar sağlayacak. Bu aynı zamanda gümrük işlemlerini de basitleştirecek ve böylece gümrükler güvenlik risklerini daha kolay hedef alarak vatandaşlarımızı ve işletmelerimizi korumaya yoğunlaşabilecek' şeklinde konuştu.

Komisyon'dan yapılan açıklamada AB içinde düzenli bir rota takip eden ve ağırlıklı olarak AB malları taşıyan gemilerin halihazırda daha hafif gümrük prosedürlerine tabi tutulduğu, yeni tekliflerle bu prosedürün daha kısa süreli ve esnek hale getirilmesinin planlandığı belirtildi.

Gemilerin neredeyse yüzde 90'ının hem Avrupa, hem de Avrupa dışı mal taşıdığı ve hem AB limanlarına hem de Norveç, Kuzey Afrika ve Rusya gibi AB dışı limanlara uğradığı belirtildi. Tekliflerde gemilerdeki AB malları ile gümrük prosedürlerine tabi tutulacak AB dışı malların tespit edilmesi için bir sistem oluşturulması hedefleniyor.

AB, Mavi Kemer'i 2015 yılında hayata geçirmeyi hedefliyor.

Kaynak:Aktüel Deniz
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr