Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İHRACATÇILAR 14 ÜLKE İLE DAHA STA MÜZAKERELERİ SÜRDÜRÜYOR

İHRACATÇILAR 14 ÜLKE İLE DAHA STA MÜZAKERELERİ SÜRDÜRÜYOR

İHRACATÇILAR 14 ÜLKE İLE DAHA STA MÜZAKERELERİ SÜRDÜRÜYOR20.06.2013
Türkiye İhrcatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni ticaret ve yatırım fırsatlarına kapı açmaya çalıştıklarını ve halen 19 ülke ileTürkiye'nin Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunduğunu, ayrıca 14 yeni ülke ve ülke grubu ile de müzakerelerin sürdüğünü açıkladı.

Büyükekşi, Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013 etkinliğinin açılışında yaptığı konuşmada, Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) konusuna değindi. Türkiye'nin ihracatta, ticaretinin kavşak noktasında, dört saatlik uçuş mesafesinde ve 55 ülkenin başkentine erişebilen bir konumda bulunduğunu söyleyen Büyükekşi, bayrak taşıyıcı havayolu tarafından dünyanın en fazla ülkesine uçuş düzenlenen merkez olduğunu söyledi.

"İşadamlari biraraya gelmeye devam edecek"

TİM'in bugüne kadar Türkiye'de düzenlenen ticaret köprüsü programlarına da destek verdiklerini belirten Büyükekşi, "Ticaret Köprüleri sayesinde çok sayıda ihracat bağlantısına imza attık. Yeni işbirliklerinin önünü açtık. Ticaret Köprüsü sayesinde iş adamları bir araya gelmeye devam edecek. Yeni işbirliği, yatırım ve ticaret kararları alacak. Bugün de 110'dan fazla ihracatçı firma standı gösterimiyle toplam bin 500 iş adamımız, 135 ülkeden gelen bin üç yüzden fazla misafirle iş bağlantısı oluşturma fırsatı elde edecek" dedi.

Büyükekşi, bu kapsamda ürün tanıtım standlarında inşaat, inşaat malzemeleri mobilya ve ilgili makinalar sektörlerinde birçok ticaret toplantısı gerçekleştirileceğini belirterek, "Biz bu görüşmeler neticesinde önemli bir ticaret hacmi oluşacağını düşünüyoruz. Benzer etkinliklerin ihracatın tabana yayılmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz ve uzun vadede umuyoruz ki bu ticaret köprüleri tıpkı Mimar Sinan'ın inşa ettiği köprüler gibi eşsiz ve kalıcı olacak" diye konuştu.

"1 trilyon dolarlik ihracat yaptik"

Türkiye'nin dış ticaret hacminin, son 10 yılda toplamda 2.7 trilyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Büyükekşi, son 10 yılda 1 trilyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Son dönemde üç uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun, Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir ülke konumuna yükselttiğini de hatırlatan Büyükekşi, Türkiye'nin başarısının devam edeceğine inandıklarını dile getirdi. Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Bizler Türkiye İhracatçıları olarak yeni pazarlara nitelikli ürünler sunmaya, yeni ticaret ve yatırım fırsatlarına kapı açmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak, Türkiye ekonomisinin reel kesimi olarak, küresel ekonomiye entegre olmaktan, rekabet etmekten korkmuyoruz. Tam tersine, kapalı pazarlara girmek için kapıları zorluyoruz. Rekabete inanıyoruz. Ticarete inanıyoruz. İşbirliğine inanıyoruz."

"Türkiye-abd arasinda sta istiyoruz"

Türkiye'nin şu anda 19 ülke ile serbest ticaret anlaşmasının mevcut olduğunu hatırlatan Büyükekşi, ayrıca 14 ülke ve ülke grubu ile de müzakerelerin sürdüğünü açıkladı. Ekonomi Bakanlığı'nın himayesinde, 12 ülke ve ülke grubu ile de STA geliştirme girişimlerinde bulunduklarını bildiren Büyükekşi, "Çünkü görüyoruz ki tüm dünya ticarette serbestleşme eğilimine doğru yöneliyor. Ülkeler-ülke grupları arasında serbest ticaret anlaşmaları müzakere ediliyor, imzalanıyor, yürürlüğe giriyor. Bildiğiniz gibi, iki dev ticaret bölgesi AB ve ABD Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması imzalamaya hazırlanıyor. Bu gelişmelere paralel olarak bizler de, Türkiye- ABD arasında STA yapılmasını istiyoruz ve bu konuyu detaylı bir etki analizi ile değerlendireceğiz.Tüm dünyada ticareti canlandırmaya yönelik önlemlerin alındığı bir dönemden geçiyoruz. Biz de Türkiye İhracatçıları olarak, bu yeni dönemle oluşan fırsatları değerlendireceğiz" diye konuştu.

Kaynak:Lojistik Haber
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr